Millioner afsat til ældres mad: Fyn siger nej tak

Folketinget har bevilliget næsten en halv milliard til bedre mad til ældre: Fynske kommuner har kun søgt om otte millioner.

De fynske kommuner har kun i begrænset omfang slået til, selvom Folketinget december sidste år afsatte 425 millioner kroner på finansloven til at etablere, renovere eller genåbne køkkener lokalt på landets plejehjem.

Flere kommuner erkender, at de foretrækker lokal tilberedt mad, men kun fem kommuner har søgt om penge til at forbedre madoplevelsen på plejehjemmene. Resten fortsætter med storkøkkener.

Odense Kommune har ansøgt om godt 700.000 kroner, Faaborg-Midtfyn om 523.000 kroner, Middelfart om 1,7 millioner kroner, Nyborg om to millioner og Nordfyns Kommune om 3,4 millioner kroner.

- I Odense har vi allerede køkkener de fleste steder, men hvis vi skal servere lokalt tilberedt mad, så har vi brug for penge til drift og personale i stedet for penge til etablering, siger Ældre- og handicaprådman Brian Skov Nielsen fra Enhedslisten.

Kun to procent til Fyn
I alt har Fyn kun søgt om 8,3 millioner, og det er kun to procent af den samlede pulje, selvom fynboerne udgør omkring 10 procent af befolkningen.

I Kerteminde valgte kommunen for cirka halvandet år siden at samle madlavningen i et fælleskøkken, og kommunen har altså heller ikke søgt om penge i puljen, for det er for dyrt at drive køkkener lokalt på plejehjemmene, lyder begrundelsen.

For omkring halvandet år siden demonstrerede både beboere og pårørende ellers med potter og pander for at råbe politikerne op. Det skete, da Kerteminde Kommune i november 2015 valgte, at køkkenerne på de tre plejehjem Dalsbo, Troelskær og Svanehøj skulle nedlægges og samles i et storkøkken.

Vil have maden tilbage til de ældre
Hos Kertemindelisten mener de dog, at der er plads til forbedringer. De ønsker at få analyseret effekten af flytningen af madlavningen til centralkøkkenerne og samtidig give de enkelte plejecentre flere valgmuligheder.

- Jeg vil godt påtage mig opgaven med at hjælpe med at finde finansieringen af det, for vi kan jo blandt andet søge ældremilliarden til den øgede personaleudgift, siger medlem af Social- og Sundhedsudvalget Lars Bo Jensen fra Kertemindelisten,

Ifølge Formanden for Social- og Sundhedsudvalget er det dog ikke en mulighed.

- Vi har i et enigt økonomiudvalg valgt ikke at søge om midler til at genåbne køkkenerne. Hvis vi gjorde det skulle vi minimum bruge 8,3 millioner kroner på at genåbne vores fem køkkener, forklarer Marianne Machon.

Social- og ældreordfører Jane Heitmann (V) mener dog, at der burde være penge til kommunerne.

- Vi har afsat en milliard ekstra til ældreområdet, værdighedsmilliarden, og kommunerne har rig mulighed for at ansætte flere varme hænder, hvis det er der, man mener, at behovet er størst, siger hun.  

 

Oversigt

    Oversigt