Millioner til bygning af vikingeskib

Vikingemuseet Ladby har fået 4,8 millioner kroner fra Augustinusfonden til at opføre en tro kopi af Ladbyskibet. Museet regner med at vikingeskibet vil kunne sættes i søen i løbet af tre år.

- Vi er meget glade. Dette projekt vil tilføre museet helt nye aktiviter, og give vores gæster nye oplevelser og indsigt i vikingetiden, siger museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen fra Vikingemuseet Ladby.

I dag er der en skibsgrav ved Vikingemuseet, men forskere har udarbejdet tegninger af hvordan skibet oprindeligt så ud, og disse tegninger kan med bevililngen nu blive til virkelighed.

- Vi vil opføre skibet med frivillig arbejdskraft på en lejet grund ved siden af museet. Vores skibslaug har allerede 100 frivillige, så det bliver også et byggeprojekt, der vil tilføre os masser af aktiviteter og kontakt til lokalområdet, siger Mette Ladegaard Thøgersen.

Projektet går ud på at bygge en kopi af Ladbyskibet i fuld skala, det vil sige et 21,54 meter langt og 2,92 meter bredt krigsskib med plads til 32 roere

I øjeblikket er museet i gang med et mindre pilotprojekt, hvor nogle joller fra vikingetiden bliver rekonstrueret. Dette projekt har været med til at bane vej for den millionbevilling museet nu har fået fra Augustinusfonden.

- Vi får et meget synligt vartegn for museet, og det bliver et stort aktiv, hvor vores besøgende og skoleklasser kan prøve at sejle i et rigtigt lavbundet langskib fra vikingetiden, siger Mette Ladegaard Thøgersen.

Vikingeskibet skal opføres i samarbejde med Vikingemuseet i Roskilde som har stor ekspertice i rekonstruktion af Vikingeskibe.

Torsdag bringer TV 2/FYN en reportage om jollebygningen på Vikingemuseet. Se med torsdag kl. 19.30

Se Vikingemuseets hjemmeside