Politikerne står fast: Borgere skal betale stormflodssluse

Trods heftig debat blev en stiftende generalforsamling i et kommende sluselaug i Kerteminde gennemført onsdag aften. Politikerne står fast på, at de borgere, der får glæde af slusen, også der dem der skal betale.

Flere hundrede lodsejere  - langt flere end ventet   - var onsdag aften mødt frem for vælge den bestyrelse, som skal varetage ansvaret for den kommende stormflodssluse i Kerteminde Havn.

Men den seneste tids kritik og usikkerhed om kommunens finanieseringsmodel for slusen fik ved mødtes start  borgmester Hans Luunbjerg (V) til at tilbyde at udsætte den stiftende generalforsamling til efter den 27. april, når byrådet har taget endelig stilling til slusen.

Men et lille flertal af de fremmødte stemte dog for at  gennemføre  generalforsamlingen onsdag aften.

Oversvømmet tilbage i 2006

Slusen har været undervejs siden stormfloden i november 2006, hvor skaderne i Kerteminde løb op i omkring 55 millioner kroner. 

I april sidste år vedtog byrådet i Kerteminde, at byen skal have en sluse. Og regningen skal så deles mellem kommunen, Realdania, forsyningsselskaber og private. Realdania betaler en tredjedel af udgiften.

Men den model har på det seneste mødt kritik fra flere sider. En af kritikerne er Iben Høj. Hun er modstander af finansieringen af - og ansvaret for - den nye sluse. 

- Vi vil slet ikke være dem, der står for ansvaret for at være bygherre i en anlægssag til mindst 43 millioner kroner. Det er et alt, alt for stort ansvar at lægge over på civile borgere, siger Iben Høj, der mener, at det bør være kommunen, der har ansvaret.

Men både borgmester Hans Luunbjerg og formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Jesper Hempler (SF), slår fast, at det er de borgere, der får glæde af stormflodsslusen, der skal betale for den.

- Jeg synes, at det er fair, at alle dem der drager fordel af slusen også er med til at bidrage, siger Jesper Hempler.

Han afviser kritiken af, at kommunen ikke har gjort nok, for at finde andre midler til at finansiere slusen.

- Jeg har siddet og ført forhandlinger med Realdania, og de bidrager med 14,5 millioner kroner. Det er en tredjedel af udgiften, siger Jesper Hempler.

Formand for for Teknik- og Miljøudvalget, Jesper Hempler (SF), slår fast, at det er de borgere, der får glæde af stormflodsslusen, der skal betale for den.

- Den danske lovgivning, der drejer sig om kystsikring, siger klart, at det er lodsejerne, der skal betale for sikring af deres egen ejendom. Derfor er det den model, vi lægger op til, siger borgmester Hans Luunbjerg.

Fra flere sider er det blevet fremført, at kommunen kunne betale for slusen, men det afviser Hans Luunbjerg.

- Kommunen betaler som lodsejer, og vi betaler også et større beløb derudover, for blandt andet at sikre nogle ambulanceveje. Men vi kan ikke gøre som på vejskysten, hvor staten betaler hvodparten af kystsikringen, siger Hans Luunbjerg.

- Den danske lovgivning, der drejer sig om kystsikring, siger klart, at det er lodsejerne, der skal betale for sikring af deres egen ejendom, siger borgmester Hans Luunbjerg, Venstre.

Oversigt

    Oversigt