Sæler skal lære SDU-forskere om lyde i vand

Gråsælerne Oscar og Nino spiller en vigtig rolle for forskningen i lyde under vandet. Derfor var der glæde, da de på SDU's forskningsanlæg kunne indvie fire nye sælbassiner.

På SDU's forskningsanlæg på Fjord&Bælt i Kerteminde forsker de blandt meget andet i, hvordan sæler navigerer under vand, og i hvad der påvirker dem, når de forsøger at finde vej.

I denne uge har de indviet et nyt forskningsbassin, eller rettere har de fået hele fire nye bassiner, så de kan forbedre forskningen i gråsæler.

- Meningen er, at vi skal være bedre til at studere, hvor dygtige sæler er til at høre under vand, altså hvordan bliver deres hørelse påvirket af undervandsstøj af forskellig slags, siger Kirstin Anderson, der er Ph.d. Studerende ved SDU. 

Hun forklarer, at der er mange menneskeskabte lyde under vandet, men at vi faktisk ikke er klar over, hvordan de lyde påvirker de dyr, der lever i og under vandet.

- Vi vil gerne vide, hvordan for eksempel den skibstrafik, som vi har i Storebælt, og som bare bliver større og større, og de store vindmølleparker, vi gerne vil bygge ude i Nordsøen, hvordan de påvirker havdyrene, siger Kirstin Anderson.

Hun fortæller, at de i den henseende kan bruge sælerne på den måde, at de er trænet til at svare ja eller nej på spørgsmål, når de bliver bedt om det.

- For eksempel 'kan du høre det her, ja eller nej' - og så svarer de, siger Kirstin Anderson.

Du kan se hele indslaget med sælerne og høre meget mere om forskningen her:

Det er kun ganske få steder i verden hvor man har mulighed for at studere pattedyr i Fangeskab. Et af de steder er på forskningsanlægget i Kerteminde, hvor man via de to sæler Oscar og Nino forsker i pattedyrenes måde at navigere på. I denne uge indvier de et nyt forskningsbassin i Kerteminde.