Sensation: Vikingekonge til hest fundet på Østfyn

En unikt og over 1000 år gammmelt vikingesmykke er dukket op på Østfyn. Ærkæologerne formoder at smykket kan forestille den sagnomspundne Ladbykonge.

Smykket er lavet af en dygtig håndværker og forestiller en kampklædt viking til hest med en tætsluttet hjelm med næsebeskytter. I højre håndholder han et hævet sværd, og i den venstre en stor kølle. Benene er skjult af en kæmpe skjold. 

Fakta

Bronzesmykket er 3 centimeter højt og har været båret som et dragtsmykke.

- Det, vi her står over for, er faktisk lidt af en sensation. Vi kender andre fund af fibulaer udformet som heste eller som ridende figurer, men der er altid tale om ridende bevæbnede kvinder – nemlig Odins valkyrier, der hentede de døde krigere på slagmarken. Rytterens udrustning peger på, at der er tale om en vikingefyrste eller - konge, og så er det jo nærliggende at tænke på Ladbykongen, der blev begravet ikke langt fra fundstedet, siger Malene Refshauge Beck, arkæolog ved Østfyns Museer.

Rytterfiguren blev fundet ved Hersnap på Hindsholm i februar 2016, ca. 10 km fra Vikingemuseet Ladby, hvor ladbykongens grav og Ladbyskibet stadig befinder sig. 

Smykket bliver udstillet på Ladbymuseet fra 4. juni.

- Vikingekongen fra Hindsholm” er blot et af de fantastisk flotte og spændende detektorfund, der er kommet ind til museet i løbet af det sidste halve år, siger Malene Refshauge Beck.