SF's bagland får mere magt under Vilhelmsen

Astrid Krag siger, at SF får svært ved at fungere som regeringsparti, hvis modkandidaten bliver formand.

Hvis Annette Vilhelmsen om en uge er ny SF-formand, vil partiets landsledelse få en langt mere magtfuld rolle i regeringens daglige arbejde.

Formandskandidaten vil inddrage de 18 medlemmer i landsledelsen løbende under forhandlinger om større initiativer internt i regeringen og med andre partier, skriver Jyllands-Posten.

- I første omgang skal landsledelsen give et mandat, man kan forhandle ud fra. Så skal man også have en inddragelse undervejs, og inden den endelige aftale ligger der, fortæller Vilhelmsen til avisen.

Hun tilføjer, at landsledelsen i tvivlstilfælde skal godkende færdige aftaler.

I dag giver landsledelsen SF-ministrene et mandat, som i hovedlinjer beskriver, hvad partiet kan og ikke kan acceptere.

Så er det op til ministrene at forhandle inden for mandatet, og sådan bør det blive ved med at være, mener Vilhelmsens modkandidat, sundhedsminister Astrid Krag.

- Jeg har svært ved at se, at man kan fungere som regeringsparti på den måde, siger hun om Vilhelmsen-forslaget.

Modellen minder om den måde, som Enhedslisten inddrager sin hovedbestyrelse på under forhandlinger med regeringen - og også om SF's egen arbejdsmetode tilbage i 1990'erne.

Annette Vilhelmsen, som har en fortid som lokalpolitiker på Fyn, har gjort det til en af hendes mærkesager at inddrage partiets bagland mere.

Det lader til at give pote, og mandag gik 21 ud af SF's 30 regionsmedlemmer ud med en fælles pressemeddelelse, hvor de pegede på Vilhelmsen som ny formand.

Fredag sagde 18 ud af SF's 26 nordjyske lokalpolitikere, at de støtter hende som ny partileder.

Dermed slår Annette Vilhelmsen sin stærke opbakning i baglandet fast, mens Astrid Krag har fundet sine primære støtter i partiets top.

Resultatet af formandsvalget i SF offentliggøres lørdag i næste uge.

Oversigt

    Oversigt