I det fynske folks tjeneste

Sjældent dyr spottet i Kerteminde Bugt: - Sådan én har jeg aldrig set

På en sejltur gennem Kerteminde Bugt fik Ricky Brun og Hans Erik Hansen sig noget af en oplevelse, da et hvidt marsvin svømmede forbi båden. Et særsyn ifølge lektor på Biologisk Institut.

00:23

Onkel Hans Erik Hansen og nevø Ricky Brun oplevede noget af et særsyn i Kerteminde Bugt. Video: Ricky Brun

Der findes op mod 30.000 marsvin i de indre danske farvande og langt over 100.000 i de ydre. Alligevel vil lektor på Biologisk Institut på Syddansk Universitet skyde på, at kun 10 af dem er albinoer.

Ikke desto mindre svømmede et kridhvidt marsvin så tæt på Ricky Brun og Hans Erik Hansens båd, at de kunne nå at filme det, da de mandag sejlede gennem Kerteminde Bugt. 

Læs også Nu kan 10-årige Lærke høre Lillebælts marsvin

- Det er meget usædvanligt faktisk. Det ser vi ikke ret tit, og jeg har aldrig selv oplevet det, siger lektor Magnus Wahlberg.

I 25 år har de to herrer sejlet omkring Kerteminde, og først nu har de spottet et albinomarsvin. Magnus Wahlberg er derfor også noget misundelig på oplevelsen, Ricky Brun og Hans Erik Hansen fik i bugten.

- Det ville være fantastisk at opleve, fortæller han. 

Albinospækhugger

Et albinomarsvin er ifølge Magnus Wahlberg tidligere set i Storebælt, og i Rusland har man netop observeret en albinospækhugger. På landjorden i Norge findes elge uden farve.

Det er meget usædvanligt faktisk. Det ser vi ikke ret tit, og jeg har aldrig selv oplevet det

Magnus Wahlberg, lektor, SDU

Ligesom mennesker kan være ekstra hvide, gælder altså det samme for dyr, forklarer hvaleksperten.

- De mangler simpelthen pigment, eller farve. Der bliver ikke produceret de proteiner, der giver pigmentet, siger Magnus Wahlberg.

Den manglende farve har ikke direkte betydning for marsvinenes overlevelse i naturen - særligt ikke i Danmark, hvor de små hvaler er i toppen af fødekæden.

- Marsvinets grå farve gør, at den er svær at få øje på. Det er en slags beskyttelse. Men i Danmark har vi ikke andre dyr som spækhuggere, der spiser marsvin, så det gør ikke så meget. De er meget sikre her, fortæller Magnus Wahlberg.

Til gengæld risikerer marsvinet til sommer at blive hurtigere solbrændt.