Udpegning af lager til Risø-affald forsinkes yderligere

Først sidst i 2013 vil man indsnævre feltet af mulige placeringer til atomaffaldet fra Risø fra seks til to.

Efter nye meldinger fra Folketingets partier har sundhedsminister Astrid Krag (SF) besluttet at ændre den planlagte proces, der skal føre til et slutlager for atomaffaldet fra Risø.

Myndighederne vil nu vente til sidst på året med at indsnævre feltet af mulige placeringer af affaldet i Danmark fra seks til to, oplyser Sundhedsministeriet. I slutningen af 2013 venter man at have en strategisk miljøvurdering klar, så beslutningsgrundlaget er bedre.

Det var meningen, at de seks mulige placeringer i en af kommunerne Kerteminde, Struer, Skive, Lolland eller Bornholm allerede før nytår skulle være endt med udpegning af én lokalitet til slutdepotet.

Men indædt modstand både fra de berørte kommuner og fra flere af Folketingets partier forsinkede planen. Partierne vil nu have undersøgt, om alt affaldet - og ikke blot de farligste 233 kg mellemradioaktivt affald - kan eksporteres til et andet land.

Samtidig er der enighed om at undersøge, om det er muligt at opbevare affaldet midlertidigt i et mellemlager på jordoverfladen uden at grave det ned. Intet land har endnu fundet ud af, hvordan man deponerer atomskrot uden risiko for miljø og grundvand.

Begge de nye løsningsmuligheder - eksport af affaldet eller et mellemlager på jorden - er imidlertid i modstrid med den beslutning, Folketinget traf i enighed i 2003.

De fem kommuner, som risikerer at skulle modtage de over 5000 ton nukleart skrot, nægter at tage imod affaldet og kræver, at det enten bliver sendt til udlandet eller får lov at blive liggende på Risø ved Roskilde, hvor det ligger nu.

Borgmestrene fra de fem kommuner har netop skrevet til Astrid Krag for at bede om et møde.

De føler sig dårligt informeret og vil have nedsat en følgegruppe med borgmestre og borgergrupper fra de fem udpegede områder, siger Skive-borgmester Flemming Eskildsen (V).

- Det må da være åbenlyst for enhver, at man som udpeget kommune skal vide, hvad der foregår. Det gør vi ikke i dag, hvor vi får stort set alle vores informationer fra medierne, siger Flemming Eskildsen.

Oversigt

    Oversigt