I det fynske folks tjeneste

Fynske forskere: Flere overlever kræft

Ifølge fynske kræftforskere vil flere kræftramte overleve sygdommen eller blive helbredt fuldstændig.

Inge Rasmussen samler i dag ind for Kræftens Bekæmpelse.

I dag er  28.000 danskere på gaden for at samle ind til  Kræftens Bekæmpelse. Pengene, der bliver indsamlet, skal gå til forskning og bedre behandlingsmuligheder for de kræftramte. 

Men samtidig er antallet af kræftramte stadig stigende, og det gælder også på Fyn.

De nyeste tal viser, at der i 2014 blev opdaget 3828 nye tilfælde af kræft på Fyn. Det er det højeste antal nogensinde, der er blevet registreret på Cancerregistreret siden 1978. 

En af dem, der har haft sygdommen tæt inde på livet, er Inge Rasmussen. 

- Jeg mistede min mand for godt to år siden meget hurtigt, så det var chokerende, fordi han aldrig nogensinde havde haft en sygedag, forklarer hun. 

Inge Rasmussen mistede sin mand inden for blot tre uger, efter han blev syg. Først eferfølgende fandt lægerne ud af, at han døde af tarmkræft, der havde spredt sig til hele hans krop. 

Flere overlever sygdommen 

Men selvom antallet af kræftramte er stigende, vil der fremover også være flere, der kan leve et langt liv med sygdommen - uden at være helbredt.
Det fortæller en række, fynske kræftforskere, som vi i dag har talt med.

- Der er langt flere, der overlever en kræftsygddom i dag, end der gjorde for 15 år siden, siger Marianne Ewerts, der er professor på Syddansk Universitet og overlæge på Odense Universitets Hospital med speciale i brystkræft. 

Ifølge Marianne Ewerts skyldes det til dels, at samarbejdet mellem de forskellige specialister på hospitalerne er blevet bedre, og det gør, at man kan få patienterne hurtigere igennem.

- Selvfølgelig vil man helst kurere sygdommen, hvis man kan det, men hvis det ikke ligger inden for mulighederne, så skal man arbejde på at finde behandlingsmuligheder, hvor man kan leve med sin sygdom, fortællere forskeren. 

Marianne Ewerts fortæller desuden, at der hele tiden dukker nye behandlingsmetoder op, hvilket også i fremtiden kan forøge overlevelsesmulighederne.