Autismeforeningen om Benjamin-sag: Det handler om penge

Autistiske Benjamin bliver tvunget i skole trods lægens anbefalinger om en ugentlig fridag. Det handler om, at kommunerne ikke vil udbetale tabt arbejdsfortjeneste til forældrene, som skal være hjemme ved Benjamin, lyder det fra Landsforeningen Autisme.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra Faaborg-Midtfyn Kommune.

Forældrene til otteårige Benjamin har i langt tid prøvet at råbe Faaborg-Midtfyn Kommune op, og de har endda stillet med en vurdering fra en overlæge på OUH, som anbefaler, at Benjamin får en til to fridage i løbet af en skoleuge. Men Faaborg-Midtfyn Kommune vil ikke lytte. 

Benjamin lider af infantil autisme og mental retardering. Hans handicap betyder, at skiftet fra hjemmet til skolen er svært for ham. Mange morgener skal han igennem flere timer med mavesmerter, diarré og masser af gråd. 

quote Hvis ikke det er oplagt for alle, at der er et problem, er det meget nemt, at svinge sparekniven lige der.

Heidi Thamestrup, Formand, Landsforeningen Autisme

I en lægeerklæringen lyder det, at Benjamin er psykisk overbelastet, men Faaborg-Midtfyn Kommune har vurderet, at en ugentlig fridag ikke vil lette Benjamins situation. 

- Det er meget svært for mig at forstå det som andet end et pengespørgsmål. Vi snakker om en lille dreng, der lider overlast. Og der er rigtig mange af samme type sager, så man ved godt, hvad der er på spil, siger formand Heidi Thamestrup fra Landsforeningen Autisme. 

Kommune: Det handler ikke om økonomi

Faaborg-Midtfyn Kommune afviser, at det handler om økonomi. 

- Det har ingenting med økonomi at gøre. Det er en faglig vurdering. Forældrene får allerede dobbelt tabt arbejdsfortjeneste, og det gør man kun i helt særlige situationer. Så det er ikke økonomiske forhold, der er afgørende her. Det afgørende er, at det er en langsigtet plan, og at den kommer ind omkring kerneproblematikken, siger koncernchef i Opvækst og Læring i Faaborg-Midtfyn Kommune Michael Gravesen. 

Forældre til børn med handicap har ifølge Serviceloven ret til et liv så tæt på det normale som muligt.

En ugentlig fridag vil derfor betyde, at den af forældrene, som skulle være hjemme hos ham, skulle kompenseres i forhold til tabt arbejdsfortjeneste. Det er de penge, Heidi Thamestrup mener, at det handler om. 

- Det er meget svært at forstå, at kommunerne ser bort fra anbefalinger fra specialister, som ved hvad det vil komme til at koste i den sidste ende, fordi det, der vil ske med de her børn, er, at de oveni deres handicap vil blive psykisk syge, hvis ikke de får den rigtige hjælp, fortæller formanden. 

Hør et længere uddrag af interviewet med formand for Landsforening Autisme Heidi Thamestrup. 

De kan beholde deres penge

For Susanne Green, som er mor til Benjamin, handler det langt fra om kroner og øre. 

- Det er ikke det, det drejer sig om. Jeg vil gerne skrive under på, at jeg kunne frasige mig den ekstra tabt arbejdsfortjeneste. Det handler om, at Benjamin kan få det godt og få det bedre på det psykiske plan, siger Susanne Green.

Benjamins sproglige færdigheder er begrænsede, og det fremgår også af Benjamins papirer, at det ikke er muligt at lære ham pædagogiske strategier, der kan gøre skiftet mellem skole og hjem nemmere for ham.

Målet med en ugentlig fridag er derimod, at han skal blive mindre psykisk overbelastet. 

- På kort sigt har vi nogle børn, som ikke udvikler sig, fordi de er for stressede, fordi forholdene ikke er gode nok. På længere sigt ser vi, at de genererer stress, angst, at de bliver fysisk syge, og at de isolerer sig. Og i sidste ende er livet ikke noget værd for dem, og så har vi de her unge mennesker, som er selvmordstruede, forklarer formand Heidi Thamestrup.

Du kan se eller gense et hele indslaget om Benjamin her:

Uddrag af nyhedsudsendelsen sendt den 22. august 2017, klokken 19:30.

 

Oversigt

    Oversigt