I det fynske folks tjeneste

Hvorfor skulle Benjamin vente på en fridag? Her er kommunens svar

Faaborg-Midtfyn Kommune valgte fredag at imødekomme familien til svært autistiske Benjamin. Baggrunden for beslutningen er ifølge koncernchefen lang sagsbehandlingstid hos Ankestyrelsen.

Foto: Pernille Gram

Efter et hastemøde med Benjamins forældre fredag formiddag har Faaborg-Midtfyn Kommune truffet en midlertidig afgørelse om, at svært autistiske og retarderede Benjamin på otte år kan holde fri fra skole, sådan som forældre og læger har anbefalet det.

Tårerne er løbet mig ned ad kinderne, når klippene er løbet over skærmen

Susanne Green, Mor til Benjamin.

- Her og nu er der er brug for ro omkring Benjamin og hans familie. Derfor er det også aftalt med familien tidligere i dag, at nu laver vi en midlertidig løsning, indtil Ankestyrelsen har behandlet sagen, siger koncernchef i Opvækst og Læring, Michael Gravesen.

Hvorfor har I ikke tilbudt den her løsning noget før?

- Nu ligger sagen jo ved Ankestyrelsen, og det har så nogle længere perspektiver, fordi vi i går er blevet orienteret om, at Ankestyrelsen først vil kunne være klar med en afgørelse i sagen til december.

Men det er jo ikke ny viden. Det har vi også vidst længe - altså, at Ankestyrelsen har mange måneders sagsbehandlingstid - hvorfor er det først efter, at de her optagelser af Benjamins reaktioner har været vist i fjernsynet, at I handler?

- Vi er i går blevet oplyst, at vi er henne ved december, før der er en afgørelse fra Ankestyrelsen. Det er et længere perspektiv, og lige nu er der brug for ro omkring Benjamin og familien, og derfor er der lavet en aftale med familien i dag om, at de kan friholde Benjamin fra specialskolen i det omfang, det er nødvendigt.

Faaborg-Midtfyn Kommune: Sagsbehandlingen har været grundig

Læs også Autistiske Benjamin tvinges i skole trods lægers advarsler

Koncernchefen vil, trods den ændrede beslutning om pludselig at imødekomme lægernes anbefalinger om nedsat skoletid, ikke give noget klart svar på, om der har været begået fejl i sagsbehandlingen.

- Jeg tænker, at der er lavet en meget grundig sagsvurdering. Samtidig har vi jo i dag aftalt med familien, at vi nu får Viso (Videns- og Specialrådgivningsorganisation, red.) ind over det videre forløb, og det, synes jeg, er rigtig fint. Vi er selvfølgelig åbne for Viso, og vi er også åbne overfor, hvis der er noget, vi kan lære af.

Men er der noget, I har overset? Er der begået fejl i den her sag, siden I nu ændrer jeres afgørelse?

Læs også Berørt minister efter sag om Benjamin: - Jeg bliver vred

- Vi holder sådan set fast i den oprindelige afgørelse i forhold til, at lige nu vurderer Ankestyrelsen den vurdering. Derudover vurderer vi, at der lige nu er brug for ro omkring Benjamin.

Så lad mig spørge på en anden måde. Giver den her sag dig anledning til at foretage nogle generelle ændringer, så I undgår at komme til at stå i den her situation igen?

- Er der noget, vi kan blive klogere af, så gør vi gerne det. Når det er sagt, så er der i den konkrete sag lavet en meget grundig sagsbehandling.

- Nu er det Benjamin, der bestemmer

Kommunes kovending kommer blandt andet efter, at børne- og socialminister Mai Mercado (K) torsdag gav sin uforbeholdne mening tilkende i et interview på TV 2/Fyn.

Du kan se et længere uddrag af interviewet med koncernchefen herunder:

01:12

Koncernchef i Opvækst og Læring, Michael Gravesen, Faaborg-Midtfyn Kommune.

Luk video

Benjamins forældre er tilfredse med, at kommunen har truffet en midlertidig afgørelse om, at de nu må holde Benjamin hjemme fra skole de dage, hvor de vurderer, at han er for belastet til at komme afsted.

- Jeg er meget lettet. Nu er det Benjamin, der bestemmer. Nu er der endelig blevet lyttet til ham. Samtidig behøver vi ikke længere være bange for at blive skudt i skoen, at vi ikke lever op til undervisningspligten, når vi holder ham hjemme, siger Susanne Green.  

Hun er særligt tilfreds med, at det lykkedes sammen med kommunen at nå til enighed om, at statens specialrådgivning, VISO, skal være med til at vurdere, hvordan Benjamins angst for skiftet mellem hjem og skole skal håndteres.

En milepæl, som hun er sikker på, kun er nået, fordi familien valgte at stå frem i fjernsynet.

- Det burde ikke være nødvendigt at gå til medierne. Det er bestemt ikke sjovt at skulle filme Benjamin i den situation. Heldigvis forstår han det ikke, men det har været virkelig hårdt. Tårerne er løbet mig ned ad kinderne, når klippene er løbet over skærmen, fortæller Susanne Green.