I det fynske folks tjeneste

18-årige Tilde Nielsen: - Jeg er et friskt pust til Venstre

Tilde Nielsen går i 2.c på Nyborg Gymnasium. Modsat de fleste af sine klassekammerater interesserer hun sig for kommunalpolitik. Nu vil hun være en del af byrådet.

00:29

Video: Pernille Gram

Venstres medlemmer i Nyborg har talt. De er vilde med Venstres Ungdoms formand på Østfyn, 18-årige Tilde Nielsen.

I mandags skulle medlemmerne vælge, hvilke kandidater de helst ser blive valgt ind ved kommunalvalget til november. Blandt de i alt 24 kandidater er 21 af dem mænd, og den brede palette af grå hår afslører, at de ikke er født i nærheden af årtusindskiftet.

Det var fuldstændig vanvittigt, og jeg blev helt mundlam, da jeg fik at vide, at jeg står nummer to på listen.

Tilde Nielsen, byrådskandidat, Nyborg, Venstre

Men Tilde Nielsen er både ung og kvinde. Og hun blev medlemmernes favorit, næstefter spidskandidaten Kenneth Muhs, og hun står nu som nummer to på partiets kanidatliste i Nyborg.

- Det var fuldstændig vanvittigt, og jeg blev helt mundlam, da jeg fik at vide, at jeg står nummer to på listen. Jeg kan stadig slet ikke forstå det. Jeg havde slet ikke regnet med, at jeg ville blive placeret så højt oppe på listen. Jeg er virkelig glad for, at så mange stemte på mig, siger den unge kandidat.

Tilde Nielsen drømmer ikke om at blive borgmester, og hun drømmer heller ikke om at gå ind i landspolitik. Hun vil bare gerne være en del af byrådet og være med til at gøre en forskel i kommunen. Og hun har ingen frygt for, at hun ikke bliver taget seriøst af de mere erfarne politikere:

- Hvis jeg bliver valgt ind, må jeg jo have gjort noget rigtigt, og så regner jeg med, at jeg bliver taget seriøst. Men jeg synes kun, at det er fedt, hvis jeg kan få lov at arbejde sammen med de andre, der er erfarne og garvede.

Flere unge er politisk aktive

Selvom Tilde Nielsen stadig er en del af et lille mindretal blandt de unge, der interesserer sig for kommunalpolitik, så ser man generelt, at gruppen af unge, der er politisk aktive, bliver større og større.

Partiforeningerne er tvunget til hele tiden at få nye generationer ind, for ellers dør de ud.

Klaus Levinsen, valgforsker, SDU

Fra 2005 til 2015 har der været en stigning på 14 procent i medlemstallene hos de fire største ungdomspartier. Det viser tal fra Dansk Ungdoms Fællesråd. Og ifølge valgforsker ved SDU Klaus Levinsen, skyldes det, at ungdomspartierne er blevet bedre til at rekruttere nye medlemmer:

- De er især blevet gode til at rekruttere unge på videregående uddannelser. De stadigt få unge, der vælger at blive medlem af et parti, har typisk en høj grad af politisk selvtillid, og de tror, de kan være med til at gøre en forskel, siger valgforsker Klaus Levinsen fra SDU.

- Partiforeningerne er tvunget til hele tiden at få nye generationer ind, for ellers dør de ud. Der er en tro på, at man kan hente flere stemmer hjem, hvis man har kandidater, der er bredt repræsenteret, forklarer han.

Og det er noget Tilde Nielsen kan nikke genkendende til:

- Jeg tror, at hovedårsagen til, at så mange stemte på mig, er fordi jeg er et friskt pust til byrådet og listen. Jeg tror ikke, at det er fordi, at jeg trak nogle VU'er med til opstillingsmødet, for så mange havde jeg heller ikke med. Jeg tror, at det har været fordi, at medlemmerne gerne vil vise, at der også er unge mennesker i Venstre.

Venstres kandidatfelt til kommunalvalget 2017.