I det fynske folks tjeneste

Analyse: Sådan er stillingen lige nu på Nordfyn

De seneste fire uger har den stået på valgkamp i Nordfyn. Men på trods af utallige debatarrangementer er der ikke meget, der har rykket sig, vurderer samfundsredaktør.

De 69 opstillede kandidater til den kommende kommunalbestyrelse i Nordfyns Kommune har de seneste uger delt et hav af brochurer, bolsjer og politiske budskaber ud til de nordfynske borgere. 

Og ikke mindst deltaget i adskillige debatmøder på skoler, virksomheder og i forsamlingshuse. Her har de forsøgt at overbevise vælgerne om, at de lige præcis er den rigtige kandidat til at forme kommunen de næste fire år. 

Her er et nej til skolelukninger altid et godt sted at hente stemmer. For spørgsmålet om skolelukning eller ej fylder traditionelt set meget hos vælgerne. Således også denne gang. 

26:31 Luk video

Måske derfor skrev samtlige spidskandidater fra de ni opstillede partier under på et garantibevis, som TV 2/Fyn havde med til debatten. En garanti, som sikrer, at partierne ikke vil ændre på den nuværende skolestruktur i den kommende valgperiode.

VALGPROFIL:

Morten Andersen

TV 2/Fyns samfundsredaktør, Jakob Risbro, vurderer også, at magtbalancen ikke har flyttet sig det store.

- Det har været svært at se de helt store forskelle på politikerne gennem valgkampen på Nordfyn. Der er meget, de er enige om, og endnu mindre, der skiller dem. Uenighederne bliver lidt diffuse og skyldes blandt andet, at partierne har været enige om mange ting i byrådet. Min vurdering er, at Morten Andersen er blevet udfordret, men der er efter min vurdering ikke blevet rokket alvorligt ved hans position som borgmester, forklarer Jakob Risbro. 

VALGPROFIL:

Keld Haurholm Nielsen

Flere penge til landdistrikterne

I en landkommune som Nordfyns Kommune kan man ikke snakke skolestruktur uden også at debattere bosætning og den økonomiske fordeling mellem land og by.

VALGPROFIL:

Peder Svensson

Og netop fordelingen af kommunens penge skabte stor diskussion ved TV 2/Fyns debatmøde. Flere politikere - heriblandt Keld Haurholm (Ø) og Peder Svensson (DF) - ville gerne have endnu flere penge til kommunens landdistrikter. Det skal nemlig være med til at gøre kommunen attraktiv for nye borgere, mener de. 

Ingen af dem var dog helt over, hvor de ville finde pengene. Og hvor penge skal findes er den evige udfordring for de nordfynske politikere. Derfor ville blandt andre Morten Andersen (V) og Peder Svensson (DF) heller ikke love penge, når borgerne eksempelvis klagede over manglende gadebelysning på en cykelsti.

Mette Hjort fra Radikale Venstre var eneste spidskandidat, som meldte ud, at byerne var vigtige at prioritere. Du kan se hele debatten om fordelingen af pengene her.

19:15 Luk video

Ifølge Jakob Risbro har der ikke været de store overraskelser i den nordfynske valgkamp. Derfor er Morten Andersens position som borgmester heller ikke blevet udfordret nok af de andre politikere, mener Jakob Risbro. 

VALGPROFIL:

Kim Johansen

- Socialdemokraten Kim Johansen startede valgkampen med at køre på halv kraft på grund af sygdom i den nærmeste familie, så på den måde har Morten Andersen måske ikke været udfordret nok af den socialdemokratiske bejler til borgmesterposten. Kim Johansen har også i forbindelse med dueller og debatter haft svært ved at angribe den siddende borgmester, da han og Socialdemokratiet har været med i mange forlig, og dermed har han haft svært ved at være i opposition til Venstre og borgmester Morten Andersen.

Hvis du vil se, hvordan politikerne klarede sig ved TV 2/Fyns debatmøde, kan de se det hele her.