Analyse: Skatten og velfærd har skærpet kampen mellem blokkene i Odense

Når odenseanerne går til stemmeurnerne tirsdag, slutter en valgkamp, der har kridtet de politiske blokke op om skatteprocenter og velfærd.

quote Det har ubetinget været rød bloks skattestigning, som har splittet byrådet i to fløje

 Jesper Buch, politisk kommentator, TV 2/Fyn

Det største emne i den odenseanske valgkamp har været finansieringen af velfærd. Skal den komme igennem rød bloks planlagte skattestigning? Eller kan kommunen finde pengene i de eksisterende budgetter?

- Det har ubetinget været rød bloks skattestigning, som har splittet byrådet i to fløje. Det har været det helt store spørgsmål, og det har også været det tema, som har givet anledning til de hårdeste sværdslag mellem rød og blå blok, siger Jesper Buch, politisk kommentator, TV 2/Fyn.

 

Skarpt optrukne politiske blokke

Kommunalvalget i Odense er i høj grad blevet et valg mellem den ene eller den anden side af det politiske spekter, vurderer Jesper Buch. 

- I de øvrige ni kommuner på Fyn skal man flere steder i gang med luppen for at finde de politiske forskelle, men sådan har det ikke været i Odense, siger han.

Ved tidligere valg i Odense har det været et spørgsmål, om man nu var til den ene eller den anden Boye, eller i 2013 var det et valg, som i høj grad handlede om lukningen af Thomas B. Thriges Gade. Men i valgkampen op til dette kommunalvalg er de politiske fløje og argumenter blevet trukket op i sådan en grad, at det har skærpet konflikten mellem de politiske blokke i Odense, vurderer Jesper Buch.  

Denne gang handler valget i Odense om det helt grundlæggende i politik, nemlig den politiske retning de kommende år. Det er nyt, og et eller andet sted også forfriskende, siger Jesper Buch.  

quote Jeg synes faktisk, at stort set alle spidskandidaterne for de etablerede partier i byrådet har ført en stærk valgkamp

 Jesper Buch, politisk kommentator, Tv 2/Fyn

Partiernes spidser har klaret sig bedst

149 lokalpolitikere kandiderer til byrådet i Odense Kommune, men ifølge Jesper Buch er det især de større partiers allerede kendte spidskandidater, der har leveret bedst i valgkampen.

- Jeg synes faktisk, at stort set alle spidskandidaterne for de etablerede partier i byrådet har ført en stærk valgkamp. Jane Jegind (V) og Peter Rahbæk Juel (S) er jo rutinerede politikere, og det kræver en robust psyke at føre valgkamp, men de har begge leveret varen, som man kunne forvente på deres niveau. Det samme gælder Brian Skov fra Enhedslisten og Brian Dybro fra SF.

Dog har de Konservatives debutant, Søren Windell, klaret sig bedre og bedre igennem valgkampen, vurderer Jesper Buch.

- Søren Windell er debutant i valgkampssammenhæng og var naturligt nok en anelse usikker i starten af efteråret, men som valgkampen er skredet frem, er han kommet rigtig godt efter det. Det var blandt andet tydeligt i TV 2/Fyns store debatmøde på Tietgen Handelsegymnasium, hvor han formåede at vise kant, overskud og selvtillid i debatterne med de rutinerede politikere, siger han.

De konservatives nye spidskandidat Søren Windell foreslår i dag, at flere højhuse i det belastede område rives ned.

Hårdt spil om borgmesterposten

Kampen om at blive Odenses borgmester i de næste fire år har i flere af valgkampens dueller ført til hårde sammenstød mellem Jane Jegind og Peter Rahbæk Juel.

Hård tone imellem de to største kandidater til Borgmesterposten Jane Jegind og Peter Rahbæk Juel.

- Det er tydeligt, at der er meget på spil mellem topkandidaterne til borgmesterposten, for tonen mellem dem har været hård i hele valgkampen. Man har ikke kunnet fornemme mange små smil og humoristiske bemærkninger mellem Peter Rahbæk Juel og Jane Jegind, siger Jesper Buch.

Se den sidste duel mellem de to spidskandidater til borgmesterposten i Odense.

 

Oversigt

    Oversigt