I det fynske folks tjeneste

Anker Boye: Jeg takkede nej til landspolitik

Odenses tidligere borgmester fik flere gange tilbud om at gå ind i landspolitik. Hver gang var svaret nej. Han ville hellere være borgmester i Odense.

06:03

Video: Jason Pickett

Anker Boye ville hellere være borgmester end sidde på Christiansborg. Foto: Jason Pickett

1 af 2

Anker Boye har været borgmester i Odense i over 20 år og på trods af flere tilbud, har den nu 67-årige socialdemokrat altid takket nej til at gå ind i landspolitik. Det forklarer den tidligere borgmester i et interview med TV 2/FYN.

Interviewet er et af fire interviews med afgående borgmestre, som TV 2/FYN laver som optakt til kommunalvalget den 21. november i år. Udover interviewet med Anker Boye er der også interviews med Langelands borgmester, Bjarne Nielsen, Faaborg-Midtfyns borgmester, Christian Thygesen og Ærøs borgmester, Jørgen Otto Jørgensen.

- Jeg kunne ikke se mig skifte mit job som borgmester i Odense, med at sidde nede i Grebningen og være ordfører, hundeordfører, eller hvad man nu kunne være.
 

Anker Boye

Ikke attraktivt at være hundeordfører

Om sin afvisning af at gå ind i landspolitik forklarer Anker Boye, at tanken om at sidde på Christiansborg aldrig har kunnet konkurrere med jobbet som borgmester. Her handler det om at være i en langstrakt proces, hvor han har kunnet være med til at forme byen.

- Jeg kunne ikke se mig skifte mit job som borgmester i Odense, den by jeg holder af, med at sidde nede i Grebningen (stedet, hvor de nye og uprøvede folketingsmedlemmer sidder i folketingssalen, red.) og være ordfører, hundeordfører eller hvad man nu kunne være. Det har ikke været attraktivt, siger Anker Boye.

Regeringer kommer og går

Anker Boye gav borgmesterkæden videre til sin partifælle Peter Rahbæk Juel ved årsskiftet 2016/2017 og er nu menigt byrådsmedlem. Den 31. december i år er det slut, når han forlader politik efter 24 år som byrådsmedlem i Odense. Netop kontinuitet er en anden årsag til, at landspolitikken ikke tiltaler Anker Boye.

- Det kan godt være, at man kunne blive valgt ind på borgen. Det kan også være, at man kunne komme ind som minister. Men prøv lige at se, hvordan regeringerne skifter. Ud og ind af døren i tide og utide, maks fire-års perioder og så et nyt hold, og så skifter det fra den ene side til den anden side, og ministerholdet skifter.

Interviewet med Anker Boye bliver sendt på TV 2/FYN søndag den 28. maj klokken 19.30. Det første interview med Langelands borgmester blev sendt søndag den 21. maj. Interviewene med de øvrige afgående borgmestre bliver sendt søndag den 4. juni og søndag den 11. juni.