Bekymrede demente: Få fynske kommuner hjælper med transport

Kun 10 ud af 98 kommuner tilbyder mennesker med demens transport til fritidsaktiviteter og sociale formål. Tre af de kommuner er fynske.

Middelfart, Langeland og Assens Kommune. 

Det er tre af de ti kommuner i Danmark, som tilbyder mennesker med demens individuel kørsel til fritidsaktiviteter og social formål, som blandt andre mennesker med fysiske handicap har lovkrav på. 

Det viser en ny undersøgelse, som Alzheimerforeningen står bag. Foreningen har gennemgået samtlige af landets 98 kommuners hjemmesider, samt ringet rundt til de kommunale demenskoordinatorer.

Det er let at blive isoleret, når man lider af en demenssygdom. Sygdommen kan gøre det sværere at holde kontakten til de nære relationer - blandt andet fordi mange med demens mister orienteringsevnen eller ikke længere kan køre bil eller overskue at tage offentlig transport.

Og netop derfor er det også vigtigt, at de kan blive transporteret rundt i landet, når behovet er der. 

De mange kommuner uden transport-hjælp til de demente bekymrer direktøren i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen. Han mener, at politikerne bør tage affære.

quote Politikerne i kommunerne bør lytte til mennesker med demens

Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen

- Politikerne i kommunerne bør lytte til mennesker med demens. De har brug for hjælp til transport, og politikerne har mulighederne for at give en hjælpende hånd. Når ti kommuner allerede gør det, er der ikke noget til hinder for, at de øvrige kommuner kan følge trop. Det er alene et spørgsmål om politisk vilje. Derfor opfordrer vi byrådskandidater og vælgere til at gøre hjælp til transport til et spørgsmål til kommunalvalget den 21. november, siger Nis Peter Nissen i en pressemeddelelse. 

Fynboerne hjælper med transporten

De tre fynske kommuner har siden 2015 tilbudt hjælp til transport til demensramte. En gruppe frivillige fra Alzheimerforeningens lokalforening Fyn har kæmpet for en kørselsordning for de demente. 

- Mit hjem er mit slot, men også mit fængsel, sagde Grethe Smidt, der selv har en demens-diagnose og bor i Kerteminde, til en politisk høring om emnet for to år siden.

Alzheimerforeningen fortæller, at hun er én af dem, der i dag glæder sig over, at flere fynske kommuner har lyttet, men bekymrer sig samtidig over, at der ikke er flere kommuner, der bakker op:

- Jeg kan ikke forstå, at der skal være forskel på, om man har ondt i højre ben eller hjernen. Hvis man har mistet sit kørekort og ikke længere kan tage offentlig transport, er man jo i samme båd som de fysisk handicappede. Vi beder ikke om mere end andre. Vi vil bare gerne ligestilles, siger Grethe Smidt i en pressemeddelelse. 

 

Oversigt

    Oversigt