I det fynske folks tjeneste

Bekymrede forældre: Spareøvelse går ud over de små børn

Assens Kommune vil spare op imod 500.000 kroner om året på at sende børnehavebørn i tidlig sfo. Forældre indkalder politikerne til debatmøde.

00:58

Kari Wraae (tv.) og andre forældre mødes med politikerne torsdag aften.

Forældre i Tommerup, Glamsbjerg, Aarup, Vissenbjerg og Haarby går til kamp mod at indføre tidlig sfo-start i Assens Kommune.

Derfor har forældrene torsdag aften indkaldt til debatmøde på Køng Idrætsfriskole for at få et kommunalt forslag om at indføre tidlig sfo-start af bordet. 

Læs også Assens-borgmester ude af forhandlingerne om budget 2018

Kommunen kan ved at indføre tidlig sfo-start spare op imod 500.000 kroner om året, men forældrene frygter, at det vil forringe vilkårene for de kommende skolebørn og de børn, der ikke kommer i tidlig sfo, men bliver tilbage i børnehaven.  

- I Assens Kommune er det en spareøvelse, de har gang i. Vi tror, det bliver en forringet kvalitet for børnene og for deres muligheder for at blive skoleparate, siger forældrebestyrelsesformand Kari Wraae fra Overmarksgården i Tommerup.

Hun bakkes op af flere forældre, heriblandt Mette Marie Møller, der ikke mener, at alle børn kan klare den nye hverdag så tidligt i livet.

- Jeg er bange for, at det, der vil ske, er, at børnene bliver sendt i en sfo med færre og ukendte voksne, hvor de så bliver tvangsmodnet til at gå i skole, siger Mette Marie Møller. 

00:35

Mette Marie Møller mener, børnehaven skal gøre børnene klar til skolen.

Luk video

Pilotprojekt i Aarup

Assens Kommune har eksperimenteret med et pilotprojekt i Aarup, hvor nogle børn starter i tre måneders sfo, når de er cirka fem et halvt år.

- Opgaven med at forberede børnene til at gå i skole ligger i børnehaven, hvor de gør en kæmpe indsats, siger Mette Marie Møller.

VALGPROFIL:

Søren Steen Andersen

- Det bygger ikke på noget pædagogisk fundament eller læring udviklingsmæssigt. Det er en ren og skær spareøvelse, forklarer hun.

Borgmester: Det virker nogle steder

Assens’ borgmester, Søren Steen Andersen (V), forsikrer, at ingen er tvunget til at komme i tidlig sfo.

- Det virker nogle steder i Danmark. Vi lavede et pilotprojekt. Det fungerede godt i Aarup, siger Søren Steen Andersen. 

00:37

Borgmesteren mener, at pilotprojektet i Aarup fungerede godt. 

Luk video

Hvis borgmesteren og byrådet skal lave planerne om tidlig sfo om, skal pengene findes et andet sted i budgettet inden for samme område.

- Hvis vi ikke kan finde det provenu - 250.000 kroner i 2018 og 500.000 kroner i 2019 - må vi finde ud af i vores børne- og uddannelsesudvalg, hvordan vi finder resten af pengene, forklarer Søren Steen Andersen.

Forælder om spareplaner: Det er ikke min opgave

Mette Marie Møller kan ikke umiddelbart pege på, hvor i kommunen hun vil finde op imod en halv million kroner om året i stedet for.

- Det er ikke min opgave at sige, hvor kommunen så skal spare, fastslår hun.

Opgaven med at forberede børnene til at gå i skole ligger i børnehaven

Mette Marie Møller

I 2014 lavede man en lignende spareøvelse ved at indføre forårs-sfo i Odense Kommune.

I september 2013 demonstrerede forældrene på Flakhaven i Odense for at lade politikerne vide, at besparelserne var urimelige. Det fik dog ikke politikerne til at ændre på planerne.

Forældre og politikerne fra Assens Kommune mødes til debat torsdag aften kl. 19.45 på Køng Idrætsfriskole.

Vi spurgte Lea, hvorfor hun glæder sig til at starte i skole. Se hendes svar her: 

00:47 Luk video