Bolsjer og kondomer - vejen til tryghed i nattelivet?

Vold, hash og hærværk er en del af nattelivet i Nyborg. Nu tager en far og natteravn to politikere med ud i mørket for at diskutere tryghed.

Mørket er faldet på i Nyborg, og to politikere får udleveret gule jakker med Natteravnenes logo.

- Her er en medium og en large, det passer vist meget godt, siger en af Natteravnenes 23 frivillige, der langer jakkerne ud.

Det er Marianne Bak fra Alternativet og Jørn Gustavsen fra Dansk Folkeparti, der skal trække i den iøjenfaldende gule farve.

De deltager i TV 2/FYNs 'Velkommen til Virkeligheden', hvor Karsten Danielsen fra Natteravnene har inviteret dem, for at de skal forholde sig til trygheden i Nyborgs natteliv. Blandt andet en voldssag fra juni har påvirket byen.

Han er selv formand for styregruppen af Natteravnene i Nyborg. Har selv to teenagebørn og vil gerne gøre en forskel for de unge i nattelivet. Han har optaget en video med sit budskab til de to byrådskandidater.

- Man hører jo om flere og flere ting, der sker i nattelivet, siger Karsten Danielsen i videoen.

Karsten Danielsens video til politikerne

Natteravnenes gruppe i Nyborg er nystartet, og de har indtil videre aftalt, at man vil gå rundt i byen hver fredag aften og den første lørdag i måneden.

- Så skal I lige have noget i lommerne, siger Karsten Danielsen.

Han udleverer bolsjer og kondomer, som Natteravnene kan udlevere til de unge, og derpå begiver Carsten Danielsen sig ud i aftenmørket sammen med de to politikere.

- Jeg vil gerne være med til at sikre nogle trygge omgivelser for vores unge at gå i byen i. Man hører skrækhistorier som Emilie Meng-sagen eller om unge, der er faldet i vandet og aldrig er kommet hjem.

Jørn Gustavsen er glad for det nye tiltag i byen.

- Det er et godt initiativ at få stablet på benene som græsrodsinitiativ, kun med en smule hjælp udefra. Så vi ikke altid som kommune skal tilrettelægge det hele, siger Jørn Gustavsen.

Bekymringsbrev til forældrene

- Samarbejdet med kommunen er vigtig, blandt andet med SSP, indskyder Marianne Bak.

Karsten Danielsen fisker et brev frem, som han selv har modtaget som forælder fra SSP-samarbejdet i Nyborg. Det er et bekymringsbrev, hvor SSP-medarbejderne gør opmærksom på nogle uheldige samlingsssteder i byen, der involverer alkohol og hash.

- Det var dét, der vækkede min interesse for at komme til Natteravnenes informationsmøde, siger Carsten Danielsen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dansk Folkepartis kandidat mener ikke, man skal tale problemerne større, end de er.

- Jeg tror ikke, der er særlige udfordringer i Nyborg i forhold til andre byer. Det er godt, at vores SSP-medarbejdere gør opmærksom på det her problem og får det i fokus. Men at sige, det her er en særlig udfordring for Nyborg alene, det er det ikke. Og så bliver det naturligvis ikke bedre af, at man har nedlagt lokalpolitiet her i Nyborg, siger Jørn Gustavsen, der til daglig arbejder som politiassistent hos Fyns Politi. 

Jørn Gustavsen - Nyborg har ikke særlige udfordringer

Jørn Gustavsen mener som DF-kandidat, at den vigtigste vej til tryghed i nattelivet er mere synligt politi.

- Vi vil gerne have vores lokalpoliti tilbage, og det kan godt lyde naivt, når vi ønsker politiet tilbage til borgerne. Men vi mener det faktisk. Natteravnene er et godt supplement til politiets tilstedeværelse, som desværre er blevet mindre, siger Jørn Gustavsen.

Han bliver bekræftet af Karsten Danielsen i, at Natteravnenes opgave ikke er at agere politi.

Marianne Bak mener heller ikke, Natteravnene skal stå som et isoleret tiltag. Ifølge hende skal der sættes ind på flere fronter.

- Jeg synes bestemt ikke, de skal stå alene. Det nære politi er også vigtigt, så betjente, der kender de unge, kan have en dialog med dem. Og jo mere hjælp, vi kan give familierne derhjemme, jo bedre. 

Karsten Danielsen mener ikke, man kan satse stort på indsats gennem forældrene.

- Det er ikke altid forældrene ved, hvad der sker, når børnene er ude. I forbindelse med bekymringsbrevet blev vi orienteret om, at det var børn helt ned til 13 år, der sad og drak. Jeg må også bare stole på mine børn, når jeg sender dem i byen.

Den lille gruppe bevæger sig videre forbi Fønix, der er et af byens værtshuse, og uddeler bolsjer til en gruppe unge. Stemningen er god, og de unge tager gladeligt imod.

- Vores koncept går ud på, at vise, vi er her. Vi vil gerne lægge ører til en god sludder, hvis de har behov for det. Har de behov for et bolsje eller et kondom, så får de det. Har de slået sig, er der plaster i lommen. Så vi kan hjælpe i de fleste situationer, siger Karsten Danielsen.

Jørn Gustavsen mener, Natteravnene er en vigtig brik i gadebillet.

- Natteravnene er et supplement til politiets ører og øjne, når politiet ikke kan være der. Politisk kan vi arbejde i byrådet for, at vi får noget mere synligt politi. I Dansk Folkeparti mener vi, at vi vil have politiet tilbage til borgerne. Den lokale forankring er vigtig i det daglige politiarbejde, og der går vi modsat lige nu, siger Jørn Gustavsen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Marianne Bak mener, at samarbejde mellem mange parter er vigtig, for at trygheden for de unge kan forbedres.

- Jeg vil gerne tænke det hele menneske hele vejen rundt. Og der må vi tænke forebyggende arbejde. Der ligger så meget gevinst i det, så jeg tænker, at SSP er vigtige. Forældrene er en glemt gruppe, og der mener jeg, pårørende skal mere på banen. Forhåbentlig kan man spotte børn tidligt, så man kan lave den tidlige indsats, og så håber jeg, vi kan sætte ind ved den enkelte familie eller det enkelte barn. Så det brede samarbejde mellem skoler, socialforvaltningen og forældrene er vigtigt. Og der skal både politiet og Natteravnene tænkes ind, siger hun.

Marianne Bak - Forebyggelse er vigtig

Information til forældrene

Karsten Danielsen fortæller, at han ofte har set unge mennesker sidde i mørket ved parkeringspladser og drikke alkohol, de har købt i supermarkeder.

Jørn Gustavsen mener, det ville være passende i sådan et tilfælde at give den viden videre til SSP-meddarbejderne. Marianne Baks reaktion er at ringe til forældrene, men sådan vil Karsten Danielsen ikke reagere som natteravn.

- Som udgangspunkt ringer jeg ikke hjem til forældrene og fortæller, at deres barn er fuld. Vi er ikke sladrehanke.

- Men hvordan skal forældrene så tage sig af det, spørger Marianne Bak. Og Karsten Danielsen medgiver, at det er et dilemma.

Borgerdrevet tryghed

Turen går tilbage til udgangspunktet, og politikerne skifter tilbage til deres almindelige overtøj.

Nu er det tiden til at opsummere, hvad de hver især har fået ud af oplevelsen med at gå som én af Natteravnene.

- Det var fantastisk positivt, at der var så mange unge, der sagde, at det var dejligt, vi var der, siger Marianne Bak.

Og hun bliver bakket op af Jørn Gustavsen.

- At de møder dem på så positiv en måde, det er jeg også overrasket over. Det er dejligt, at de er vellidte. Jeg ved ikke, om de kan udrydde problemer, men de kan sætte fokus på problemer, hvis de opstår. De kan observere, vejlede og underrette politiet.

Men Jørn Gustavsen understreger, at Nyborgs natteliv er meget typisk for lignende byer.

- Generelt er det altså ikke utrygt at gå i byen i Nyborg. Selvfølgelig har der været nogle episoder, men det er der i enhver by. Forældrene skal generelt ikke være bekymrede over, at deres børn går i byen. Afhængigt af alder, naturligvis. 

Jørn Gustavsen lægger vægt på politimæssig tilstedeværelse, hvor Marianne Bak især interesserer sig for forebyggende indsats.

- Vi skal have en rigtig god, tidlig indsats. Forebyggelse er altid noget langsigtet, og der skal være en politisk kultur, hvor man kigger mere end bare fire år frem, siger hun.

Jørn Gustavsen har været en del af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget de sidste fire år, så han mener, at indsatsen allerede er der.

- Men selvfølgelig kan det altid gøres bedre. Og det her med Natteravnene er også en måde at gøre det bedre på, siger han.

Begge kandidaterne er begejstrede for Natteravnene som et borgerdrevet projekt.

- I stedet for at sige 'hvad kan kommunen gøre for mig', så siger man 'hvad kan jeg gøre for kommunen', bliver det opsummeret fra Marianne Bak.

Forebyggelse tager lang tid, er de to politikere enige om.

"Velkommen til virkeligheden"

Se hele programmet "Velkommen til Virkeligheden" fra Svendborg

Velkommen til virkeligheden i Nyborg: To politikere tager en tur ud i nattelivet med forælder og nyslået natteravn Karsten Danielsen

 

 

Oversigt

    Oversigt