Borgere raser i Munkebo: Tre vindmøller i modvind

Grøn energi er blevet et samtaleemne i Munkebo. Men for borgerne handler det ikke om at løse miljøproblemerne. Møllerne skaber nemlig nye problemer, mener de.

Du kan se debatmøde direkte fra klokken 17.30 til 19.00

På Odense Havneterminal i Munkebo er der gang i den. Faktisk så meget, at havneområdet bliver udvidet. Noget af den ekstra plads skal bruges til tre nye vindmøller. 

Men de 150 meter høje vindmøller har skabt uro i byen. De er nemlig blevet placeret alt for tæt på land.

Det mener blandt andre Jørn Pedersen og Gunner Schroll, der begge er med i en lokal protestgruppe mod de nye vindmøller. 

- Der er så mange følelser, der render igennem mig. Man tænker, hvordan kan folk være så dumme og lave sådan noget, når der er et alternativ, fortæller Jørn Pedersen.

De to Munkebo-borgere mener, at vindmøllerne skulle være placeret ude på havet og langt væk fra beboelse. De frygter nemlig, at støjen fra de roterende vindmøllevinger vil få store konsekvenser for Munkebo.

- Det, vi er bange for, er, at området bliver mere eller mindre affolket, fordi folk flygter herfra på grund af vindmøllerne, siger Jørn Pedersen. 

Støjgrænse er overholdt

Vindmølleprojektet så første gang dagens lys i 2014. Og lige siden har Jørn Pedersen og Gunner Schroll samlet flere mapper med materiale om vindmølleprojektet. 

Alt lige fra artikler, kommunale dagsordener samt billeder af, hvordan vindmøllerne vil se ud i landskabet, har de to borgere samlet. 

Begge bliver nogle af de nærmeste naboer til de kommende vindmøller. Og begge er de sikre på, at støjen bliver en stor belastning.

- Jeg er egentlig ligeglad, om de (vindmøllerne red.) står der, for jeg kan ikke se vindmøllerne. Men jeg er ikke ligeglad med, at de ødelægger vores område eller vi får støjen, forklarer Jørn Pedersen.

Ifølge Energi Fyns beregninger af støjgenerne vil vindmøllerne larme med 37 decibel for en del af borgerne i Munkebo. Grænsen for erstatning går ved 38 decibel. 

- Jeg synes, det er en skændsel for Munkebo, at man skal have sådan noget stående, som berører så mange naboer, udtaler Jørn Pedersen. 

Selvom støjkravene er overholdt, kan politikerne i Kerteminde Kommune ikke afvise, at støjen fra vindmøllerne vil opfattes som generende. 

 

Vindmøller skaber og løser problemer

Vindmøllerne er endnu ikke stillet op. Indtil videre er det kun fundamentet til møllerne, som er lavet. Men for Gunner Schroll har vindmøllerne allerede betydet en kontant afregning. Hans hus er nemlig vurderet til at miste 1,6 millioner kroner i værdi, når vindmøllerne er stillet op.

- Hvis det støjer alt for meget, så vil jeg da ikke bo der. Så simpelt er det, konstaterer Gunner Schroll. 

Han forventer dog en erstatning, hvis et hussalg bliver aktuelt.

Jørn Pedersen og Gunner Schroll understreger begge, at de ikke er imod vindmøller og grøn energi. De synes bare, at forsøget på at hjælpe miljøet har skabt et mere nærværende problem i Munkebo.

- Det kan jo ikke nytte noget, at man løser et problem ved at skabe et nyt, som er støjproblemet. Det er derfor, vi er imod projektet, siger Jørn Pedersen.

Kom til debatmøde i Marslev

Oversigt

    Oversigt