I det fynske folks tjeneste

Borgmester nægter at give hånd: Vil ikke udelukke nyt kup

Under torsdagens borgmesterduel i Nyborg bliver der ikke lavet en aftale mellem Vibeke Ejlertsen (S) og Kenneth Muhs (V).

00:36

Det er nærmest en trussel for vores demokrati

Vibeke Ejlertsen, spidskandidat, Nyborg, Socialdemokratiet

Selvom det er fire år siden, er det ikke glemt. Borgmesterkuppet i 2013.

Den 19. november for fire år siden vandt rød blok kommunalvalget i Nyborg Kommune. Alt tydede på, at den siddende borgmester fra Socialdemokraterne, Erik Christensen, skulle beholde borgmesterkæden.

Men under de efterfølgende ugers konstituering af det kommende byråd partihoppede Jan Reimer Christiansen fra egne røde rækker og blev Venstremand. Det fik magten i byrådet til at skifte farve og satte Kenneth Muhs i borgmesterstolen.

Alle i Nyborg var chokerede, og det chok vil Socialdemokraternes spidskandidat gerne undgå kommer igen.

- Jeg har mødt så mange, der har sagt: “Når sådan noget sker, så har vi ikke længere lyst til at stemme”, og det er nærmest en trussel for vores demokrati. Derfor kunne det her være en glimrende lejlighed til, at vi to kunne give håndslag på, at det ikke kommer til at ske igen, siger Vibeke Ejlertsen under duellen og rækker højre hånd frem mod Kenneth Muhs.

Læs også Debatmøde: Skal skattekroner gå til skolemad?

Men hendes hånd bliver hængende uden tryk.

- Når jeg står her, så repræsenterer jeg én stemme i Venstre. Jeg står ikke og laver organisatoriske aftaler, siger Kenneth Muhs og fortsætter omkring det, der skete efter valgdagen i 2013:

- Det bygger på en grundlov, som gør, at vi hver især er forpligtet af den stemme, den overbevisning, vi har. Er det kønt? Nej. Giver det udfordringer og frustration? Det vedgår jeg gerne. Men det var at tage et flertal og bruge vores grundlovssikrede ret til at stå inde for vores holdninger og meninger.

Derfor vil Kenneth Muhs ikke indgå i en aftale med Vibeke Ejlertsen.

Hun understreger, at hun ikke tror, at borgerne kan tage politikerne seriøst, men Kenneth Muhs henviser til, at det drejer sig om at tage flertal og få politik igennem.

Du kan læse og se mere om borgmesterkuppet i 2013 her.

 

Se hele borgmesterduellen her: 

10:08 Luk video