I det fynske folks tjeneste

Budgetforlig: Undgår stor sparerunde

40 ud af 41 medlemmer af regionsrådet står bag det budgetforlig, der blev indgået sent onsdag aften. Med forliget undgår regionen at skulle ud i en sparerunde på sundhedsområdet.

Med budgetforliget undgår regionen at skulle ud en sparerunde på sundhedsområdet. Foto: Alexander Aagaard

Et bredt flertal blev onsdag aften enige om et nyt budget for Regions Syddanmark i 2018.

Kun Enhedslistens Vibeke Syppli Enrum står endnu uden for forliget, der dermed har opbakning fra 40 af regionsrådets 41 medlemmer. Enhedslisten overvejer fortsat, om de kan støtte op om det nye budget.

Med forliget undgår regionen at skulle ud en sparerunde på sundhedsområdet. I stedet kan blandt andet ambulancerne i Jylland bliver opgraderet, mens også forskningen på OUH skal opgraderes. OUH står til at få yderligere 8,5 millioner kroner til forskning i de kommende år.

Et andet element i budgetforliget er fjernelsen af det produktivitetskrav, der siden 2003 har været en del af virkeligheden for regionens offentlige sygehuse. Produktivitetskravet betyder, at de hvert år skal levere en større aktivitet for de samme penge. Det er slut nu. 

Læs også Regionsvalget: Blå blok slår kludene sammen

- Kravet om, at vores medarbejdere på sygehusene hvert år skal levere to procent flere sundhedsydelser, vil vi gerne af med. Vi har for egen regning og risiko i år afskaffet produktivitetskravet på cirka en tredjedel af vores sygehusaktivitet. Det forsøg har vi allerede positive tilbagemeldinger på, og vi glæder os til at arbejde videre ad den vej, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Sammenlægning af busdrift

Som TV 2/Fyn kunne fortælle i mandags, vil Konservative i regionsrådet slå FynBus og det syd- og sønderjyske busselskab, Sydtrafik, sammen til et stort busselskab, der dækker hele Region Syddanmark. Sammenlægningen vil betyde færre penge til administration og flere penge til busser, mener Konservative.

Et flertal regionsrådet er enige og har besluttet at se nærmere på mulighederne for at lægge administrationerne i de to regionale busselskaber sammen. Forligspartnerne er i det hele taget enige om at friholde den kollektive trafik for besparelser i det kommende budgetår. 

Regionens samlede driftsbudget for 2018 er på 25,5 milliarder kroner. 

Læs også Kons: Færre chefer skal give flere busser