I det fynske folks tjeneste

Få stemmer er nok til en plads ved bordet på øerne

Der skal ikke nødvendigvis mange stemmer til, for at kandidater får en plads i byrådet rundt omkring på de danske øer. Tre SF'er er valgt ind på Langeland med få stemmer.

Foto: Ole Holbech

For en række af landets politikere har det været nok med særdeles få stemmer for at blive valgt ind i en kommunalbestyrelse.

Og fælles for de ti politikere, der er valgt ind med færrest stemmer, er, at de alle kommer fra landets ø-kommuner.

Det viser en opgørelsen, som Ritzau har lavet over de politikere, der ved kommunalvalget tirsdag blev valgt ind med færrest stemmer.

Og Langeland er med i toppen - eller nærmere bunden. 

Læs også Tonni Hansen gør Langeland til ny højborg for SF

Der blev nemlig plads til en række politikere med få personlige stemmer i Langeland Kommune. De tre SF'ere Gert Schmidt, Erik Jørgensen og Tonny Gjersen er valgt ind med henholdsvis 22, 23 og 25 stemmer.

På Langeland fik borgmester Tonni Hansen fra SF mere end hver fjerde stemme. SF sikrede sig dermed 32,9 procent af stemmerne og seks pladser i det 15 personer store byråd. Det er seks flere end før valgstederne åbnede tirsdag morgen klokken otte. 

Men mens SF fik massiv opbakning på Langeland havde Tonni Hansens parti fået et mindre godt valg i andre kommuner, kommuner som ellers var udset til at kunne give SF et godt valg.

Indtil videre er Langeland nemlig den eneste kommune i landet, hvor SF får en borgmesterpost.

Færrest stemmer og alligevel

Men på en absolut første plads er Stefan Hafstein Wolffbrandt (S), der hentede 20 stemmer på Samsø. Dermed er han den politiker, der er valgt til en kommunalbestyrelse med færrest stemmer.

Han kan blandt andet takke den populære S-borgmester i Samsø Kommune, Marcel Meijer, for, at de 20 stemmer var tilstrækkeligt.

Marcel Meijer fik knap hver tredje stemme i kommunen, og hans parti løb samlet set med 41,3 procent af stemmerne. Det var nok til at sikre fem mandater, og Stefan Hafsten Wolffbrandt tager sig altså af det femte.

To Venstre-politikere fra Læsø er også blevet valgt ind med få stemmer. Det drejer sig om Jette Strøm og Jens Morten Hansen med 26 og 28 stemmer.

På Læsø fik Venstre 37,1 procent af stemmerne, hvilket gav seks mandater.

Det var dog yderst bemærkelsesværdigt, at den populære borgmester Tobias Birch Johansen (V), der fik omkring hver fjerde personlige stemme, ikke formåede at holde fast i sin borgmesterpost på Læsø.

Den gik i stedet til Dansk Folkepartis Karsten Nielsen.

Her er de ti kommunalpolitikere, der er valgt ind med færrest stemmer.

1. Samsø - Stefan Hafstein Wolffbrandt (S): 20 stemmer.
2. Langeland - Gert Schmidt (SF): 22 stemmer.
3. Langeland - Erik Jørgensen (SF): 23 stemmer.
4. Samsø - Ruth Lange (S): 24 stemmer.
5. Langeland - Tonny Gjersen (SF): 25 stemmer.
6. Læsø - Jette Strøm (V): 26 stemmer.
7. Læsø - Jens Morten Hansen (V): 28 stemmer.
8. Samsø - Mette Manstrup (K): 29 stemmer.
9. Samsø - Helle Hansen (S): 32 stemmer.
10. Fanø - Frej Kofoed (K): 35 stemmer.

Kilde: Ritzau