I det fynske folks tjeneste

Faaborg-Midtfyn bløder arbejdspladser

I fire fynske kommuner er den private jobskabelse negativ. En af kommunerne er Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har ikke haft fokus på jobskabelse, lyder det fra socialdemokraternes spidskandidat, Hans Stavnsager.

Færre arbejdspladser i Faaborg-Midtfyn Kommune siden valget i 2013. Lukningen af slagteriet i Faaborg bærer dog en stor del af skylden. Arkivfoto

Nyborg, Faaborg-Midtfyn og Svendborg kommuner har tabt private arbejdspladser siden valget i 2013.

- Vi har ikke fra socialdemokraternes side haft fokus på jobskabelse. Vi har haft mere fokus på beskæftigelse. Det vigtigste for os har været, at vores borgere har et job. Og så er det i og for sig lige meget, om de arbejder i vores kommune eller ej. Vi er fortalere for at se Fyn som et samlet arbejdsmarked, siger Hans Stavnsager, socialdemokraternes spidskandidat til borgmesterposten i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Vi har ikke fra socialdemokraternes side haft fokus på jobskabelse. Det vigtigste for os har været, at vores borgere har et job. Og så er det i og for sig lige meget, om de arbejder i vores kommune eller ej.

Hans Stavnsager, (S), spidskandidat, Faaborg-Midtfyn Kommune

Siden 4. kvartal 2013 er antallet af private arbejdspladser i Faaborg-Midtfyn Kommune faldet med 0,43 procent. Kun i tre andre fynske kommuner er der nedgang i jobskabelsen.

Det viser en særkørsel af den fynske beskæftigelse, som Dansk Erhverv har foretaget for TV 2/Fyn.

I Kerteminde har de derimod i samme periode formået at skabe 22 procent flere arbejdspladser.

Slagteriet kostede dyrt

Men dykker man ned i tallene, så ser det dog ikke så sort ud for for Faaborg-Midtfyn. Kommunen har tabt arbejdspladser, men der er en god grund.

Læs også Før valget: Kerteminde er fynsmester i jobskabelse

Da slagteriet lukkede i 2014, mistede kommunen med et slag 500 private job.

- Det var et hårdt slag, som vægter utrolig meget i statistikken. Men jeg synes stadig, vi er inde i en ærgerlig udvikling. Vi skal jo den anden vej, siger Søren Kristensen, Venstres spidskandidat til borgmesterposten.

I dag er op mod 90 procent af de fyrede slagteriarbejdere ifølge kommunens oplysninger i arbejde igen.

Når man ser på udviklingen i både private og offentlige arbejdspladser i Faaborg-Midtfyn Kommune, så er der sket et fald på 1,51 procent siden fjerde kvartal 2013.

I absolutte fuldtidsstillinger er der tale om et fald på 207 fuldtidsjob.

- Vi skal støtte vores iværksættere

Det betyder dog langtfra, at kommunens politikere bare kan hvile på laurbærne.

Ifølge Hans Stavnsager skal kommunen fokusere sin indsats på sine iværkstættere.

Vi skal hele tiden optimere vores sagsbehandling. Det er et vigtigt indsatsområde. Og så har vi jo allerede droppet vores byggesagsgebyr. Og dækningsgrad har vi aldrig haft. Og det skal vi selvfølgelig heller aldrig have.

Søren Kristensen, (V), spidskandidat, Faaborg-Midtfyn Kommune

- Jeg tror ikke på, at vi bare kan tiltrække en stor industrivirksomhed med flere hundrede medarbejdere. Til gengæld har vi faktisk mange iværksættere her i kommunen. Og det er dem, vi skal understøtte til at tage skridtet fra enkeltmandsvirksomhed til at begynde at ansætte, siger Hans Stavnsager. 

For Søren Kristensen handler indsatsen om generelt at gøre Faaborg-Midtfyn attraktiv for virksomheder.

- Vi skal jo køre en erhvervsvenlig politik, så både vores virksomheder bliver i kommunen, og så nye for lyst til at flytte hertil, siger han og fortsætter:

- Vi skal hele tiden optimere vores sagsbehandling. Det er et vigtigt indsatsområde. Og så har vi jo allerede droppet vores byggesagsgebyr. Og dækningsgrad har vi aldrig haft. Og det skal vi selvfølgelig heller aldrig have.

DF: Tommelskruer på virksomheder

Ifølge Anne Møllegaard Mortensen, Dansk Folkepartis spidskandidat til borgmesterposten, handler erhvervsvenlighed om at lytte til virksomhederne.

Jeg tror, det er vigtigt, vi hele tiden har tommelskruerne på virksomhederne i forhold til at oprette praktik- og lærepladser.

Anne Møllegaard Mortensen, (O), spidskandidat, Faaborg-Midtfyn Kommune

- Det handler om, at vi lader erhvervslivet byde ind med deres behov. Vi skal være imødekommende. Hvis vi for eksempel har en virksomhed i landzone, der ønsker at udvide, så vil jeg da ikke stå i vejen for det, siger hun og langer samtidig ud efter de virksomheder, der ikke tager lærlinge nok ind:

- Jeg tror, det er vigtigt, vi hele tiden har tommelskruerne på virksomhederne i forhold til at oprette praktik- og lærepladser. 

Statistikken viser, at der er 13.571 offentlige og private arbejdspladser i Faaborg-Midtfyn Kommune.

 

Læs også Før valget: Kerteminde er fynsmester i jobskabelse