Fire en halv elev mere i skoleklasserne på Langeland

Langeland topper listen over fynske kommuner med flest elever i klasserne. Den gennemsnitlige klassekvotient er vokset med fire til fem elever siden seneste kommunalvalg i 2013. Se hele listen her.

Der er blevet markant flere elever i skoleklasserne flere steder på Fyn. Det viser nye tal, som analyseinstituttet VIVE har lavet for TV 2 Regionerne frem mod efterårets kommunalvalg.

Faktisk er det kun tre af de ti fynske kommuner, der har oplevet et fald i klassekvotienterne siden sidste kommunalvalg i efteråret 2013.

quote - Jeg synes, det er fedt med sammenholdet. Det er fedt at være i et stort fællesskab.

Aisha Victoria Lehn Breum, 6.B Ørstedsskolen.

Det drejer sig om Middelfart, Nordfyn og Nyborg kommuner. De øvrige kommuner har fået større skoleklasser.

Herunder kan du se, hvordan klassekvotienterne har udviklet sig i din kommune:

Sådan har klassekvotienterne udviklet sig i de fynske kommuner fra 2012 til 2016.
Sådan har klassekvotienterne udviklet sig i de fynske kommuner fra 2012 til 2016.
Foto: David Moritz

Ærøs og Langelands skoleklasser er vokset mest

Ærø og Langeland kommuner har oplevet de største stigninger i klassekvotienterne.

Her er der kommet mellem fire og fem elever mere i klassen i gennemsnit de seneste fire år.

Ved det seneste kommunalvalg var der eksempelvis 19 elever i en gennemsnitlig skoleklasse på Langeland. Det tal er i løbet af de seneste fire år vokset, så der i dag i gennemsnit er 23-24 elever i en klasse.

Bedre trivsel

- Vi får nogle trivselsrapporter, hvor vi ser, at eleverne trives bedre og bedre. Vi kan heller ikke se på elevernes karakterer, at de store klasser skulle give et dårligt undervisningsmiljø, siger formand for Uddannelsesudvalget i Langeland Kommune, Jan Ole Jacobsen (V).

Er det ikke også nemmere for jer som kommune at samle eleverne og så spare nogle penge?

- Det ville det da være. Men rent politisk har vi sagt, at vi skal have plads til at have en skole nord og en syd, som går fra 0. til 6. klasse. De får ekstra kroner med de steder for at drive skole, og sådan skal det også være fremover, siger Jan Ole Jacobsen.

Formand for Uddannelses- Social- og Kulturudvalget, Jan Ole Jacobsen (V), mener ikke, at klassestørrelser på op til mod 30 elever medfører dårligere trivsel og lavere karakterer.

Flere klasser med 29 elever

Ørstedskolen i Rudkøbing er kommunens absolut største skole med cirka 750 elever.

Her har man flere klasser, som har fået dispensation til at rumme flere elever end de 28, som man normalt betegner som det nationalt fastsatte loft.

- Jeg synes, det er fedt med sammenholdet. Det er fedt at være i et stort fællesskab, siger Aisha Victoria Lehn Breum, der går i 6.B på Ørstedsskolen.

Skal I ikke slås om at få lærerens opmærksomhed?

- Nej, vi rækker hånden op, og så tager læreren den, hun synes. Vi er ikke så dominerende overfor hinanden.

- Jeg håber, at vi bliver ved med at være 29 i klassen. Det ville ødelægge det, hvis der kommer flere elever, eller nogen gik ud af klassen, siger Aisha Victoria Lehn Breum.

Hellere store klasser end små

Skoleleder på Ørstedskolen, Poul Børge Nielsen, mener, at skal man vælge, så er store klasser at foretrække fremfor for små klasser. Han erkender dog, at klasserne kan blive for store.

- Når vi op i de der størrelser på 28 eller 29 elever, så er det store klasser, og det er svært som lærer at nå hele vejen rundt. Derfor mener jeg, at en optimal klassestørrelse må ligge på mellem 23 og 24 elever, siger skoleleder på Ørstedskolen, Poul Børge Nielsen.

Der er kommet flere elever i mange fynske skoleklasser. Faktisk har kun tre af ti fynske kommuner oplevet et fald i klassekvotienterne siden kommunalvalget i efteråret 2013: Middelfart, Nordfyn og Nyborg kommuner. De øvrige kommuner har fået større skoleklasser. På Langeland er en gennemsnitlig skoleklasse vokset fra 19 elever for fire år siden - til mellem 23 og 24 elever. Vi tog en snak med Dorthe Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening, om, hvad det betyder.

Oversigt

    Oversigt