I det fynske folks tjeneste

Flere partier: Der er sparet for meget på Faaborg-Midtfyns ældre

Faaborg-Midtfyn Kommunes udgifter til ældre er faldet med 22,2 procent siden 2007. Enhedslistens Morten Schjøtt er klar til at hæve skatten for at få bedre råd til ældrevelfærd. "Der er alligevel ikke en kat, der ved, hvad de betaler i kommuneskat," lyder argumentet.

Faaborg-Midtfyn Kommune har reduceret sine udgifter til ældre med 22,2 procent på 10 år. Nu skal der bruges flere penge igen, lyder det fra byrådskandidater.

Hvis det står til kandidaterne til Faaborg-Midtfyn Kommunes nye byråd, så skal forholdene for de ældre forbedres væsentligt i næste valgperiode.

Vi er parat til at hæve skatten. Folk vil hellere betale lidt mere i skat, hvis de til gengæld kan føle sig sikre på et rimeligt service-niveau. Der er alligevel ikke en kat, der ved, hvad de betaler i kommuneskat.

Morten Schjøtt, kandidat, Faaborg-Midtfyn, Enhedslisten

- Jeg synes, vi har sparet rigeligt på de ældre. Jeg tror, at noget af den dårlige stemning i kommunen skyldes, at det er blevet sværere for personalet at nå at varetage deres opgaver, siger Morten Schøtt, Enhedslistens kandidat fra Ryslinge og nuværende medlem af byrådet.

VALGPROFIL:

Morten Schøtt

Han mener, at den oplagte løsning er at sætte kommune-skatten op.

- Vi er parat til at hæve skatten. Folk vil hellere betale lidt mere i skat, hvis de til gengæld kan føle sig sikre på et rimeligt service-niveau, siger Morten Schjøtt og tilføjer:

- Der er alligevel ikke en kat, der ved, hvad de betaler i kommuneskat.

I Faaborg-Midtfyn Kommune betaler borgerne 26,1 procent i kommuneskat.

Dermed ligger kommunen væsentligt over Odenses 25 procent og Middelfarts 25,80 procent. Helt på linje med Assens. Men under Nyborg, Svendborg og Langeland, hvor sidstnævnte er højdespringer med 27,8 procent.

Tillidsmand: De ældre mærker ikke noget

Besparelser på ældreområdet betyder dog ikke nødvendigvis, at de ældre oplever forringelser i velfærden.

 Idag er det en helt anden type borgere, der bor på plejehjemme. De er ældre og langt mere plejekrævende. Derfor ønsker vi i Venstre, at der skal ansættes mere personale på plejehjemmene.

Herdis Hanghøi, kandidat, Faaborg-Midtfyn, Venstre

Michael Andersen er Sosu'ernes tillidsrepræsentant i Faaborg-Midtfyn. 

- Det er ikke mit indtryk, at besparelserne er gået ud over kernevelfærdsopgaver. At der er ældre borgere, som ikke får en ren ble på, når de har behov for det, siger han og fortsætter:

- Men som personale oplever vi, at vi skal løbe hurtigere. Der kommer hele tiden nye tiltag, så vi kan blive lidt mere effektive. Så jeg tror i første omgang, at besparelserne er en faglig udfordring for os medarbejdere, siger Michael Andersen.

Læs også Alle er med: Budgettet på plads i Faaborg-Midtfyn

V og S: Flere penge til ældre

Sparekniven har ikke desto mindre været svunget tæt over ældreområdet. Derfor kommer meldingen om flere penge til de ældre også fra en lang række partier.

Herdis Hanghøj (V) er i øjeblikket formand for Ældre- og Omsorgsudvalget.

VALGPROFIL:

Herdis Hanghøj

- I 2007 sparede vi på plejehjemmene, men i dag er det en helt anden type borgere, der bor der. De er ældre og langt mere plejekrævende. Derfor ønsker vi i Venstre, at der skal ansættes mere personale på plejehjemmene, siger Herdis Hanghøi.

Samme melding kommer fra socialdemokraterne.

På et valgmøde for nylig medgav socialdemokraternes spidskandidat Hans Stavnsager, at kommunen havde skåret for meget på ældreplejen.

VALGPROFIL:

Hans Stavnsager

- Når det gælder de plejekrævende ældre, så er der ingent tvivl om, at vi har skåret for meget, sagde Hans Stavnsager blandt andet ifølge Fyens.dk.

På 10 år: 10.000 kroner mindre pr. ældre 

Siden 2007 er kommunens årlige udgift per ældre over 65 år år faldet med 22,2 procent. Det fremgår af tænketanken Ceveas Velfærdskort. 

Det svarer i absolutte tal til et fald på godt 10.000 kroner. Kommunens gennemsnitlige udgift per borger er i dag 38.170 kroner.

Når det er sagt, så skyldes det, at vores udgifter pr. ældre er faldet siden 2007, også, at teknologierne udvikler sig. Vi har fået nogle løsninger, som betyder, at vi kan gøre nogle ting smartere

Søren Hillers, kandidat, Faaborg-Midtfyn, Radikale Venstre

Også radikales Søren Hillers er klar til at bruge flere penge på de ældres velfærd. Han er i øvrigt heller ikke afvisende over for at hæve skatten.

VALGPROFIL:

Søren Ulrik Hillers

- Vi har skåret for dybt i ældreplejen. Det er der ikke nogen tvivl om. Når det er sagt, så skyldes det, at vores udgifter per ældre er faldet siden 2007, også, at teknologierne udvikler sig. Vi har fået nogle løsninger, som betyder, at vi kan gøre nogle ting smartere.

Den udlægning af virkeligheden er Herdis Hanghøi enig med Søren Hillers i.

- Vi er blandt andet blevet bedre til at genoptræne, så de ældre kan klare flere opgaver selv. Det har vi gjort blandt andet ved at ansætte flere terapeuter. Og inden for velfærdsteknologi har vi fået nogle hjælpemidler, der sparer personaletimer, siger Herdis Hanghøi.

Det er for eksempel et liftsystem, der kan løfte de ældre. Det betyder, at der nu kun skal en enkelt medarbejder til at hjælpe en ældre borger i bad. Tidligere behøvede den opgave to medarbejdere.