I det fynske folks tjeneste

Forsker: Derfor tilgav Nyborg Kenneth Muhs

Kenneth Muhs tog kritikken til sig for fire år siden. Det sikrede ham flot genvalg i år, vurderer valgforsker. De øvrige venstreborgmestre kan blandt andet tilskrive deres succes den såkaldte borgmester-effekt, lyder vurderingen.

02:02

Video: Alexander Aagaard

Foto: Alexander Aagaard

1 af 2

"Du bliver aldrig borgernes borgmester."

Når valget gik så godt for Venstre og Kenneth Muhs, så skyldes det ifølge valgforsker på SDU, Christian Elmelund Præstekjær, at det netop er lykkedes Kenneth Muhs at blive hele Nyborg Kommunes borgmester.

Fra artiklen

Sådan lød et af buh-råbene i salen for fire år siden, da byrådet i Nyborg konstituerede sig med Kenneth Muhs (V) i spidsen som borgmester.

Men vedkommende, der kom med tilråbet, skulle vise sig at tage fejl.

Kenneth Muhs er netop strøget ind i Nyborgs byråd med 5.511 personlige stemmer, og hans parti Venstre fik 13 mandater.

Dermed blev Kenneth Muhs ikke bare borgmester for endnu en periode. Hans parti fik også absolut flertal i byrådet i Nyborg.

Det havde ingen regnet med.

Men når valget gik så godt for Venstre og Kenneth Muhs, så skyldes det ifølge valgforsker på SDU, Christian Elmelund-Præstekjær, at det netop er lykkedes Kenneth Muhs at blive hele Nyborg Kommunes borgmester.

- Kenneth Muhs har vist igennem fire år, at han var funktionsdygtig som borgmester. Og han har taget den kritik, han fik, da han blev indsat - at han aldrig blev folkets borgmester - meget alvorligt. Der var jo et flertal, der ikke havde stemt på ham. Han blev kun borgmester, fordi Jan Reimer hoppede fra S til V. Så Muhs vidste godt, han havde en ekstra udfordring med at blive hele kommunens borgmester, siger Christian Elmelund-Præstekjær og fortsætter:

- Han vidste altså, han skulle gøre sig ekstra umage. Og jeg tror, det er det, der er lykkedes ham. Og det er det, han nu er blevet belønnet for.

Derfor gik Søren, Morten og Kenneth frem

Men Kenneth Muhs var ikke den eneste Venstre-borgmester på Fyn, som fik et godt valg. Venstre er ellers generelt gået tilbage mange steder i landet. Men her på Fyn fik også Assens Kommunes Søren Steen Andersen og Morten Andersen fra Nordfyn flotte genvalg. 

Både Morten Andersens og Kenneth Muhs' situation ligner meget situationen fra socialdemokraterne i både Middelfart og Odense. Altså at man har en borgmester, som borgerne bare synes er en god person og et godt ansigt på kommunen. Og så stemmer man på dem, og så får de nogle helt fantastiske personlige valg.

Christian Elmelund Præstekjær, valgforsker, SDU

Søren Steen Andersen fik over 4000 personlige stemmer.

- I Assens var situationen politisk. Der har været en skolesag, som har givet borgmesteren momentum. Søren Steen Andersen var jo imod skolelukningerne, som hans to største udfordrere, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, stod bag. Det har givet ham momentum. Samtidig har Søren Steen Andersen været en særdeles synlig borgmester.

Men de vindende Venstre-borgmestres succes her på Fyn skyldes ifølge forskeren også borgmester-effekten.

- Både Morten Andersens og Kenneth Muhs' situation ligner meget situationen fra socialdemokraterne i både Middelfart og Odense. Altså at man har en borgmester, som borgerne bare synes er en god person og et godt ansigt på kommunen. Og så stemmer man på dem, og så får de nogle helt fantastiske personlige valg, siger Christian Elmelund Præstekjær.

Læs også Muhs i Nyborg rydder bordet: 5.500 personlige stemmer