I det fynske folks tjeneste

Fra skrap skole i Mellemøsten til fællesbad i Midtjylland

Regitze Tilma, Venstres spidskandidat i Middelfart, er opvokset i Afrika og Oman. Hendes slægt stammer fra Holland og Frankrig, men nu er hun fynbo.

Regitze Tilma omgivet af minder fra sin barndom i Afrika. Foto: Flemming Ellegaard

Det blide, fynske landskab har dannet rammen for Regitze Tilmas liv siden 2000, men de første barndomsår boede hun langt fra Danmark i Ghana, Zambia og Oman. De mange minder, som hun har med hjem fra Afrika, pynter nu mødelokalet på gården Cathrinebjerg ved Strib, hvor hun bor med sin landmand Erik og deres tre døtre.

Hendes far var manager for forskellige farme i Afrika, senere for Sultanens farm  i Oman.  Hendes mor var udsendt med Danida som lærer i Zambia. 

Læs også Trekantsdrama i Middelfart: Kamp om Dahlstrøms arv

- Min mor fik på et tidspunkt en diskusprolaps og lå på sygehuset dernede. Min far var formand for den danske forening og skulle hjælpe hende gennem systemet – det endte med et bryllup, fortæller Regitze Tilma med et smil.

Det bedste fra Afrika.

At leve i andre lande har givet meget inspiration til det gode liv herhjemme for Regitze Tilma.

- Hvis jeg skulle vælge noget at tage med mig hjem fra Afrika, så skulle det være den menneskelighed, der er hos afrikanerne.  De kan rigtigt godt lide fællesskabet og at være sammen. De er gode til at at inkludere hinanden, man behøver faktisk slet ikke kende noget for at blive inviteret med til et eller andet stå-hej. Den der tilgang til livet med at "det går nok". Det vil jeg gerne tage med.

Fællesbad med drengene - forfærdeligt!

Hvis jeg skulle vælge noget at tage med mig hjem fra Afrika, så skulle det være den menneskelighed, der er hos afrikanerne.

Regitze Tilma, Venstres spidskandidat i Middelfart

Det var voldsomt for Regitze Tilma at vende tilbage til Danmark fra det engelske skolesystem i Oman, hvor hun allerede som 5-årig fik karakterer og kunne læse og skrive. Kontrasten var stor, da familien flyttede tilbage til Jylland fra Mellemøsten, og hun begyndte i skolen i Brædstrup.

- Det var et kulturchok. Jeg kom fra kæft, trit og retning, tests og karakterer, og så hjem til den danske enhedsskole, hvor du ikke måtte lære mere end laveste fællesnævner. Hvis ikke alle kunne lære det, så var der ingen, der skulle lære det.  Noget af de værste var fællesbadene. Jeg kom fra en muslimsk, tildækkket kultur med ærmer til håndleddene, og det at skulle i bad med drengene op til 3. klasse, det var helt forfærdeligt, fortæller Regitze Tilma med hørligt gys i stemmen.

Eksotiske aner

Spidskandidaten fra Middelfart har et efternavn, som de færreste kender. Regitze Tilma du Plessis de Richelieu står der på dåbsattesten. Det franske navn stammer fra farens slægt, der hed du Plessis og kom fra byen Richelieu. Slægten kom til Skandinavien for et par hundrede år siden. Regitzes oldefar var admiral, marineminister og med til at stifte ØK. (Handelsselskabet Det Østasiatiske Kompagni) Han ligger fornemt begravet i Holmens Kirke i København overfor Tordenskjold. 

Læs også Analyse: Konservative kan true mangeårigt S-styre

- Men siden da er det gået ned af bakke, der er ikke flere admiraler i familien, griner Regitze Tilma.

Regitzes bedstefar kom fra Holland, og kom til Danmark, hvor han mødte den skønne Andrea og begyndte at importere sortbroget, hollandsk kvæg til Danmark. Så Regitze Tilma er i den grad udsprunget af den store verden, og har som ung og voksen boet i både USA og flere europæiske lande. Det har givet en stor appetit på at rejse og på at møde nye mennesker:

- Jeg har fået en indsigt i, hvordan samfundet kan se ud i andre dele af verden. Det perspektiv er rigtigt godt at tage med hjem til Danmark. Hvad er allerede godt i Danmark, og hvad kunne være bedre. Og så det her med at turde være i et andet land - det kræver mod, og det mod har jeg taget med mig ind i politik. Bare det at stille op er faktisk lidt modigt, siger Regitze Tilma.

I portræt-serien Politiker Uden Politik fortæller Regitze Tilma om sit liv som rejselysten og nysgerrig kvinde med lyst til at møde andre mennesker på TV 2/FYN fredag klokken 17.30 og 19.55. 

Læs også Politiker uden politik: Vejen mod borgmesterkæde begyndte som bjergbonde