Her er valgets store fynske tabere

Liberal Alliance, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Venstre og de små partier er blandt valgets tabere.

Der var naturligvis både vindere og tabere ved kommunal- og regionsrådsvalget, og det står dagen derpå klart, hvem der har grund til at ærgre sig over valgresultaterne.

Kommunalvalget blev en stor nedtur for Liberal Alliance. På trods af fremgang i flere kommuner fik partiet ikke valgt nogen kandidater ind i de fynske byråd og kommunalbestyrelser. 

Inden valget havde partiet to mandater i henholdsvis Svendborg og på Nordfyn.

- Det er vælgernes dom, og den følger vi selvfølgelig. Det er jo demokrati.  Men åbenbart er partiet ikke ret populært i øjeblikket, og det må vi tage ad notam, siger Jørgen Lundsgaard (LA), der må sige farvel til sin byrådsplads i Svendborg.

Jegind tabte igen

I Odense havde by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) håbet på at vælte Anker Boyes afløser, Peter Rahbæk Juel (S), af pinden som byens borgmester. Sådan gik det ikke.

Venstre gik to mandater tilbage i Odense, mens Socialdemokratiet øgede antallet af pladser i byrådet med fire.

- Jeg er stadig glad for alle de mennesker, der gik ned og stemte på Venstre. Det er trods alt stadigvæk vores andetbedste valg i mands minde. Ikke så godt som sidste gang, men det er stadigvæk et fint resultat i forhold til, når vi kigger tilbage, siger Jane Jegind.  

quote Jeg er stadig glad for alle de mennesker, der gik ned og stemte på Venstre

Jane Jegind

Venstre mister tre borgmesterposter

Venstre blev generelt en af valgets tabere på Fyn - i hvert fald målt på antallet af borgmesterposter.

I Faaborg-Midtfyn, Svendborg og på Langeland må Venstre vinke farvel til borgmesterposten. Meget tyder på, at partiet heller ikke kan fastholde posten i Kerteminde.

I Region Syddanmark nød rød blok godt af Villy-effekten, men det var ikke nok til at tage sejren fra blå blok. Og dagen derpå erkender både Socialdemokratiet og SF, at kampen er tabt.

- Det handler jo om, hvem der kan komme over 50 procent. Og der kan vi se på de her tal, at det er jo ikke lykkedes, siger Poul-Erik Svendsen (S), der var Stephanie Loses rival til posten.

Den tidligere SF-formand Villy Søvndal mere end tredoblede antallet af stemmer til SF, men det var ikke nok til rødt flertal.

quote Det er ærgerligt, at det ikke lykkedes

Villy Søvndal

- Det er ærgerligt, at det ikke lykkedes med det gode samarbejde, vi har haft undervejs med Poul-Erik. Så vi havde håbet på at nå i mål, men det gjorde vi desværre ikke, siger Villy Søvndal.

Enhedslisten: Noget værre lort

I Odense og hele Fyn generelt var der heller ikke så meget at fejre for Enhedslisten. Brian Skov Nielsen (EL) mister sin rådmandspost i Odense Kommune, selv om hans parti blev det andetstørste i den vindende røde blok - kun overgået af Socialdemokratiet.

- Det er noget værre lort. Men jeg må konstatere, at man ikke bliver belønnet for at have selvstændige synspunkter i politik, siger Brian Skov Nielsen.

- Socialdemokraterne valgte SF. De havde 15 mandater tilsammen, og vi er blevet sparket ud til hjørne, konkluderer han.  

quote Det er noget værre lort

Brian Skov Nielsen

Enhedslisten er på hele Fyn gået seks mandater tilbage - fra 15 til 9. Samme tendens gælder for Dansk Folkeparti, der er gået fem mandater tilbage - fra 30 til 25.

Derudover er de små borgerlister samlet set gået markant tilbage. Før valget havde de små lister tilsammen 18 mandater, men de har kun vundet tre i denne omgang.  

Oversigt

    Oversigt