I det fynske folks tjeneste

Hornemann og Hansen kæmper om kæden i Svendborg

Det bliver sandsynligvis enten skolelæreren Bo Hansen (S) eller den tidligere landmand og nuværende borgmester, Lars Erik Hornemann (V), der kan sætte sig i borgmesterstolen efter den 21. november 2017.

Lars Erik Hornemann (V) og Bo Hansen (Soc.dem.) kæmper om borgmesterposten i Svendborg.

Lars Erik Hornemann (V), har oplevet flere op- og nedture i sin lokalpolitiske karriere. Som da han vandt borgmesterposten i 2005, men mistede den igen i 2009 - for så at genvinde den ved forrige valg i 2013.

Han er oppe imod 41-årige, Bo Hansen (Soc.dem.), der aldrig tidligere har bejlet til borgmesterposten.

Lars Erik Hornemann går efter sin tredje borgmesterperiode

Læs også Svendborg: Lars Erik Hornemann ny borgmester

Godt et halvt år inden forrige kommunalvalg i 2013 gik Lars Erik Hornemann konkurs med byggefirmaet Hundstrup og Hornemann.

Det medførte en valgkamp, hvor der blandt andet blev stillet spørgsmålstegn ved borgmesterkandidat Hornemanns økonomiske overblik. 

Debatten forhindrede dog ikke, at han efter fire år som menigt byrådsmedlem genvandt borgmesterkæden med opbakning fra Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Det Radikale Venstre. 

Borgmestertitlen betød dog ikke en ende på udfordringerne for genvalgte Lars Erik Hornemann.

Det var nemlig Lars Erik Hornemann, der i sin første borgmesterperiode skrev under på aftalen om køb af de godt 100 hektar jord, som kommunen skulle bruge til satsningen - den nye bæredygtige bydel, Tankefuld.

Lars Erik Hornemann er en samtalens mester, man har det godt i hans selskab. Han er et meget positivt menneske. Han er startet begge borgmesterperioder med at igangsætte projekter, som vi ikke havde råd til. Efterfølgende venter der en økonomisk hestekur. På den måde får man ikke sat en retning for kommunen

Bo Hansen, Spidskandidat, Socialdemokratiet

En underskrift, som dengang medførte optagelse af lån for i første omgang 80 millioner kroner til køb af jorden.

Lån, som Svendborg Kommune nu står for at skulle afdrage på, mens det kun er lykkedes at sælge halvdelen af de 20 byggegrunde i Tankefuld.

Projektet, som Lars Erik Hornemann (V) - dog med bred politisk opbakning - var med til at sætte i søen, har således udviklet sig til en økonomisk klods om benet på Svendborg Kommune.

Kommunen skal blandt andet på grund af manglende indtægter fra Tankefuld spare 100 millioner kroner over de kommende tre år.

Lars Erik Hornemann (V) var også i defensiven sidste år, da et flertal udenom Venstre bestående af rød blok, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre meldte sig klar at lave en budgetaftale udenom borgmesteren.

Det lykkedes dog i ellevte time borgmesteren at få underskrevet en bred budgetaftale.

Læs også Drama afværget: Bredt budgetforlig på vej i Svendborg

Ovenpå det kaotiske budgetforhandlingsforløb i 2016 var det til gengæld en jublende lykkelig borgmester, der kunne bryste sig af, at flere års arbejde med at få DGIs landsstævne til Svendborg endelig havde båret frugt.

Svendborg bliver således værtsby for landsstævnet i 2021.

Lars Erik Hornemann: Bo Hansen er en behagelig samarbejdspartner

Trods sidste års noget kaotiske budgetforhandlingsforløb, betegner Lars Erik Hornemann sin modkandidat som en god og fornuftig samarbejdspartner.

- Bo Hansen er en konstruktiv og behagelig samarbejdspartner med et stort engagement. Jeg tror på, at han reelt gerne vil et bredt samarbejde, siger Lars Erik Hornemann (V).

Netop det brede samarbejde bliver et af kodeordene for den siddende borgmester, når han skal forsøge at sikre sig endnu en periode på borgmesterkontoret.

- Jeg tror på, at der kan fastholdes et borgerligt flertal. En tæt dialog med de enkelte partier - også hen over midten - og en synlig fremsynet kampagne fra Venstre, der kan medvirke til et styrket mandat, tror jeg, bliver afgørende, siger Lars Erik Hornemann.

LARS ERIK HORNEMANN

- Født 17. maj 1957
- Gift med Joan Hornemann - tilsammen har de 6 voksne børn
- Uddannet landbrugstekniker og merkonom
- Første gang valgt til kommunalbestyrelsen i Gudme Kommune i 2001
- Borgmester i perioden 2005 - 2009. Genvalgt til borgmesterposten i 2013
- Personlige stemmer i 2013: 2.145

Bo Hansen skal genrejse det socialdemokratiske Svendborg

Læs også Bo Hansen stiller op som borgmesterkandidat

Mens den siddende borgmester har masser af politisk erfaring, har Bo Hansens vej til toppen af kandidatlisten været forholdsvis kort.

Faktisk er han netop nu blot i gang med sin anden byrådsperiode, og da han blev valgt til byrådet for anden gang ved valget i 2013, var det som nummer seks på den socialdemokratiske liste.

Som bekendt gik konstitueringen dengang ikke socialdemokraternes vej, og det endte således med, at borgmesterkæden gik til Lars Erik Hornemann (V).

Bo Hansen er en konstruktiv og behagelig samarbejdspartner med et stort engagement. Jeg tror på, at han reelt gerne vil et bredt samarbejde

Lars Erik Hornemann, Spidskandidat, Venstre

Det gav pludselig plads til Bo Hansen, som blev udnævnt til gruppeformand efter den vragede borgmester, Curt Sørensen. Det sikrede ham posten som viceborgmester og dermed stod vejen til borgmesterkandidaturet åben.

For halvandet år siden blev Bo Hansen (Soc.dem.) så nævnt som partiets kommende spidskandidat.

Bo Hansen: Lars Erik Hornemann er en samtalens mester

Der er således lagt op til et brag af en valgkamp i Svendborg Kommune med to klare bejlere til borgmesterposten. Udfordreren - Bo Hansen - giver her sit bud på, hvor den siddende borgmester har sine styrker.

- Lars Erik Hornemann er en samtalens mester, man har det godt i hans selskab. Han er et meget positivt menneske, siger Bo Hansen (Soc.dem.).

Den socialdemokratiske spidskandidat har samtidig et bud på, hvilke af den siddende borgmesters mindre stærke sider, der kan blive udslagsgivende i valgkampen.

- Han er startet begge borgmesterperioder med at igangsætte projekter, som vi ikke havde råd til. Efterfølgende venter der en økonomisk hestekur. På den måde får man ikke sat en retning for kommunen.

BO HANSEN

- Født 25. maj 1975
- Gift med Susanne Andersen - sammen har de to piger
- Uddannet skolelærer - arbejder som uddannelsesvejleder
- Valgt til byrådet første gang i 2009
- Udnævnt til borgmesterkandidat i februar 2016
- Personlige stemmer i 2013: 567

Dorthe Ullemose kan ende med de afgørende stemmer

Det kan meget nemt vise sig at blive umuligt for de to store partiers spidskandidater at sikre sig borgmesterposten uden opbakning fra Dansk Folkeparti.

Derfor kan det blive afgørende, hvem der viser sig at have det bedste tag på DF-spidskandidat, Dorthe Ullemose.

Hun har dette skudsmål til den socialdemokratiske borgmesterkandidat:

Læs også Enhedslisten: Nej til ny S-borgmester med DF's mandater

- Bo er god til at analysere. Han er en rolig og lyttende person, som skaber tillid blandt de folk, han omgås. Han er ansvarlig og troværdig og holder, hvad han lover. Jeg tror, han kan blive en god arbejdsgiver. Hans svage side er, at han måske er lidt for forsigtig og tænker for meget over, hvad folk mener om ham, siger Dorthe Ullemose.

Dorthe Ullemose giver den siddende borgmester følgende ord med på vejen: 

- Lars Erik er en sød og venlig person, som gerne vil gøre alle tilfreds. Han er god til at favne alle og er meget veltalende. Hvis du spørger mig, så har han svært ved at se konsekvenserne af de beslutninger, han træffer. Han er lidt konfliktsky, og han lader sig styre for meget af embedsmændene.

Lars Erik er en sød og venlig person, som gerne vil gøre alle tilfreds. Han er lidt konfliktsky, og han lader sig styre for meget af embedsmændene

Dorthe Ullemose, Spidskandidat, Dansk Folkeparti

Hornemann og Hansen: Dorthe Ullemose er engageret og arbejdsom

Dorthe Ullemose har ifølge eget udsagn ikke besluttet sig for, om hun vil pege på en rød eller en blå borgmester. Dansk Folkeparti går selv efter borgmesterkæden, lyder det.

Slår mandaterne ikke til på vagnatten, vil hun dog efter alt at dømme ende med at skulle pege mod enten Venstre eller Socialdemokraterne.

- Dorthe er enormt arbejdsom. Hun stiller mange spørgsmål til kommunens praksis, og det er altid sundt at skulle forholde sig til, om organisationens handlemønstre er de rigtige. På det personlige plan er vi på mange måder hinandens modsætninger, men vi har lavet nogle rigtig gode politiske resultater sammen, som f.eks. et budgetforlig i 2016, en lærertidsaftale og stop for yderligere udlicitering af rengøring, siger Bo Hansen (Soc.dem.).

Bo Hansen tilføjer, at han mener, at integrationspolitik og flygtninge fylder for meget i hendes kommunalpolitiske arbejde. Den debat hører på Christiansborg, lyder det fra Socialdemokraten.

Hun vil kunne få mere ud af sit engagement ved at blive bedre til at lytte og respektere andres synspunkter

Lars Erik Hornemann, Spidskandidat, Venstre

Venstres spidskandidat, Lars Erik Hornemann, giver Dorthe Ullemose følgende ord med på vejen:

- Hun har et stort engagement inden for interesseområder som børn og unge med særlige behov samt integration og beskæftigelse. Hun vil kunne få mere ud af sit engagement ved at blive bedre til at lytte og respektere andres synspunkter, lyder det fra Lars Erik Hornemann (V).

Dorthe Ullemose fik 661 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2013.