I det fynske folks tjeneste

Ingen garantier til børnehusene i Svendborg

Ingen af spidskandidaterne fra Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative eller Socialdemokraterne vil skrive under på, at der ikke bliver lukket daginstitutioner i den kommende valgperiode.

01:14

Ingen af de fire spidskandidater fr DF, V, K eller S vil skrive under på, at der ikke bliver lukket daginstitutioner i Svendborg Kommune i den kommende valgperiode.

Svendborg Kommune er udfordret på økonomien. Frem mod 2021 skal der findes 100 millioner kroner på budgettet. Det skyldes, at der i den perioden skal betales af på flere lån. Lån, der har været med til at finansiere skolerenoveringer, Demensbyen i Svendborg, Fremtidsfabrikken og bydelen Tankefuld.

Samtidig kæmper kommunen med stigende udgifter til børn, ældre og folk på overførselsindkomster.

Dorthe Ullemose (DF) mener, at politikerne har prioriteret forkert, og at Svendborg er placeret i den nederste tredjedel, når de sammenligner sig med andre kommuner. Svendborg skal op i top 25, mener hun. Og det er embedsmændenes opgave at løse den udfordring.

VALGPROFIL:

Dorthe Ullemose

- Vi har topprofessionelle embedsmænd, vi godt kan sætte til at finde ud af, hvilke tiltage, der skal til, for at vi kommer op i top 25, siger hun og tilføjer, at det også er embedsværkets opgave at finde ud af, hvordan Svendborg bliver en mere erhvervsvenlig kommune.

Henrik Nielsen (K) mener, at kommunen bevæger sig i den rigtige retning.

- Vi har været ude at finde inspiration hos Vejle Kommune for at styrke jobskabelsen på integrationsområdet. Vi har en række udfordringer, fordi vi ligger højt på førtidspensioner og på antallet af kontanthjælpsmodtagere med lang anciennitet. Vi er enige om, at vi skal have fokus på de her områder, men vi er på rette vej, så det skal vi nok løse.

VALGPROFIL:

Henrik Nielsen

Ny politisk kultur

Bo Hansen (S) revser de borgerlige partier for at være uenige med hinanden.

VALGPROFIL:

Bo Hansen

- Når vi forhandler budgetter, så står de borgerlige og råber lidt af hinanden og hinandens synspunkter. Jeg tænker, at det handler om at finde en ny politisk kultur og en ny vej til at stå sammen om den opgave, vi har, for den er kæmpestor. Jeg er sikker på nogle af de opgaver sammen, men hvis formen er sådan her, ja så kan det da blive rigtig underholdende undervejs, siger han.

Venstres spidskandidat, Lars Erik Hornemann skyder straks tilbage på Bo Hansen.

- Da I ikke ville være med i budgetforliget i 2015 og 2016, var det fordi I ikke ville acceptere de besparelser, vi andre

VALGPROFIL:

Lars Erik Hornemann

lagde op til og gennemførte. I ville ikke acceptere de investeringer, vi andre foretog i Fremtidsfabrikken og i P-hus for eksempel. Og I optog jo en masse lån i jeres budgetter. Det var over 100 millioner kroner ekstra i lånoptagelse for at finansiere de manglende besparelser, vi andre gennemførte i det, der så blev K17 forliget, siger Lars Erik Hornemann.

Bliver pengene brugt rigtigt

Politikerne diskuterer blandt andet kommunens børnehuse og garantiordninger, der gør, at et børnehus som det i Oure med 15 børn får penge som, hvis der gik 32. Der er ikke enighed om, at det er den rigtige måde at bruge pengene på.

Den decentrale model vil Bo Hansen gerne gøre op med, fordi han mener, at der er andre områder i Svendborg, hvor der er mange tosprogede børn, der kæmper med at få budgetterne til at hænge sammen.

Venstres Lars Erik Hornemann, derimod, vil bevare en decentral model for børnehuse, fordi børnehusene i de mindre lokalsamfund er med til at sikre en fortsat befolkningstilvækst. 

Dorthe Ullemose er enig med Venstre.

- Vi har været med til, sammen med Venstre, at lave en garantiordning til institutioner og skoler med faldende børnetal, og den decentrale struktur vil vi gerne bibeholde, siger hun.

Hos Konservative er holdningen en helt anden, nemlig, at et børnehus med for få børn bør lukke og børnene flyttes til at andet børnehus, så man udnytter ressourcerne bedre. 

Læs også Narkoman i Svendborg: Må rejse til Odense for at undgå sygdom

- Vi står over for nogle udfordringer økonomisk, og så er vi altså nødt til at se på, hvordan vi bruger pengene mest hensigtsmæssigt. Og det er altså ikke at have to halvtomme institutioner, der ligger tæt på hinanden. Vi har meget mere ud af de personalemæssige og de økonomiske ressourcer ved at samle de to huse i ét hus, siger Henrik Nielsen.

Ingen garantier mod lukninger

TV 2/Fyn spørger de fire spidskandidater, om de vil garantere, at der ikke bliver lukket nogen daginstitutioner i den kommende valgperiode, og her er de fire for første gang enige. Ingen vil nemlig skrive under på, at der ikke skal lukkes nogen daginstitutioner.

- Jeg laver aldrig ultimative krav. Det gør vi ikke i Dansk Folkeparti, siger Dorthe Ullemose.

- For mig handler det om omsorg og nærvær til de mennesker, der er indeni (institutionerne, red.) - ikke til mursten, siger Bo Hansen. 

Læs også Debatmøde: Bæredygtig bydel - ambitiøst eller fejlskud?

- Jeg synes jo ikke, det vil være politisk rigtigt af mig at skrive under på det, for jeg skal jo forhandle et flertal på plads, som vil være med til at bevare de her daginstitutioner. Derfor er det ikke kun et spørgsmål om, hvad Venstre vil. Jeg vil kæmpe for, at de bliver bevaret, siger Lars Erik Hornemann.

- Jeg skriver ikke under på den der. Jeg tror, vi allesammen har lært af Carsten Hansen, (forhenværende S-minister, red.) da han skrev under på sådan en der, at det er ikke nogen god ide, siger Henrik Nielsen.

00:21 Luk video