I det fynske folks tjeneste

Jegind øjner chancen for at vippe Rahbæk af pinden

Spidskandidater forudser blå fremgang i landets tre største byer. Valgforbund er Venstres nøgle til borgmesterkontoret i Odense.

Skal Peter Rahbæk Juel efter kun et år i borgmesterstolen aflevere borgmesterkæden til Jane Jegind efter kommunalvalget?

I København har overborgmesteren været socialdemokrat siden 1938.
I Aarhus har Venstre kun haft borgmesterposten én gang, siden byen fik sin første folkevalgte borgmester i 1919.
Og Odense har aldrig haft en borgmester fra partiet Venstre.

Men Venstre med spidskandidaten Jane Jegind mener, der er en realistisk chance for, at partiet vinder kommunalvalget til november og dermed får nøglen til borgmesterkontoret.

Læs også Ingen stemmer må gå til spilde: Borgerlige i Odense rykker sammen

Fakta

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde, der indgås mellem politiske partier eller lister for at minimere stemmespild og for at maksimere antallet af mandater, der tilfalder partierne i valgforbundet.

Der er valg ...

... 21. november. Her kan alle der er berettiget til at stemme sætte deres kryds ved kandidater eller partier ved både kommunalvalg og regionsrådsvalg.

- Vi var rigtig tæt på at få et blåt flertal med mig som borgmester sidste gang. Denne gang er hele blå blok enig om, at vi står sammen. Vi er også gået i valgforbund sammen, så der ikke er stemmer, der går tabt, siger Jane Jegind og vurderer overfor Ritzau, at der er en realistisk chance for, at Venstre vinder borgmesterposten.

Venstre har rustet sig til valgkampen ved at gå sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Et Bedre Odense og Nye Borgerlige om at samle stemmerne.

På den anden side af midten samles der også på stemmer. Her er de fem partier på den røde fløj i Odense Byråd gået sammen i et valgteknisk samarbejde.

Samarbejdet blev en realitet, da Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet sidst i august skrev under på en aftale om samarbjede.

Tror på de unge og de nye

Spørger man Venstres spidskandidater i København og Aarhus, øjner de også sprækker i de socialdemokratiske storbyfæstninger.

Venstres spidskandidat i København, Cecilia Lonning-Skovgaard, erkender dog, at det næppe bliver ved kommunalvalget i november.

- Vi får det ikke gjort i 2017. Vi kan bygge op til det i 2021 eller 2025, og vi skal gøre det ved at præsentere en dagsorden, hvor vi prøver at sætte københavnerne foran kommunen, siger hun til Ritzau og håber som i Aarhus på de unge og nye vælgere:

- Ungdommen har traditionelt været rød, men i målingerne de seneste år er der sket et skifte. De unge er meget mere optaget af den individuelle frihed og liberale værdier, siger Bünyamin Simsek, Venstre i Aarhus, til Ritzau.

Læs også Valgforbund: Røde partier vil hæve skatten i Odense