I det fynske folks tjeneste

Kommende borgmester i Faaborg-Midtfyn: - Det er ikke et onemanshow

Ønsket om bred konstituering blev opfyldt, da Faaborg-Midtfyns kommende, socialdemokratiske borgmester, Hans Stavnsager, viste en underskrevet konstitueringsaftale frem.

00:24

Igennem valgkampen har Hans Stavnsager (S) gentagne gange sagt, at han ville gå efter en bred konstituering, og kvart over midnat onsdag nat kunne han indfri de forhåbninger.

 Det her er ikke et onemanshow. Det handler om at bruge alle kompetencer og ressourcer i kommunalbestyrelsen 

Hans Stavnsager, kommende borgmester, Faaborg-Midtfyn, Socialdemokratiet 

For med underskrifter på vegne af 25 ud af 25 byrådsmedlemmer er samtlige valgte partier med i aftalen om konstitueringen i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- I er nødt til at gøre plads, fordi der kommer mange partier ud her, siger den kommende borgmester, i det han præsenterer aftalen for de fremmødte.

- Jeg er enormt tilfreds med, at vi har fået alle 25 kommunalbestyrelsesmedlemmer med. Det, synes jeg virkelig, lægger et godt grundlag for et bredt samarbejde, som har været vores budskab hele vejen igennem, siger Hans Stavnsager efter præsentationen.

Personligt er han, ikke overraskende, tilfreds med borgmesterposten, men han deler ansvaret med resten af bestyrelsen.

- Det her er ikke et onemanshow. Det handler om at bruge alle kompetencer og ressourcer i kommunalbestyrelsen for at komme videre med de udfordringer, vi har, siger Hans Stavnsager.

Læs også Her er Faaborg-Midtfyns nye borgmester

Kamp om første viceborgmester-posten

Og til det skal han bruge hjælp fra første og anden viceborgmester, som henholdsvis Søren Kristensen (V) og Anne Møllegaard Mortensen (DF) er blevet. De bejlede begge to til borgmesterstolen, men måtte modtage deres plads efter antallet af stemmer.

Jeg har kæmpet en kamp for stadig at være første viceborgmester, men jeg accepterer, det er blevet sådan her

Anne Møllegaard Mortensen, kommende anden viceborgmester, Faaborg-Midtfyn, DF

- Jeg har kæmpet en kamp for stadig at være første viceborgmester, men jeg accepterer, det er blevet sådan her, siger Anne Møllegaard Mortensen, der altså måtte se sig degraderet til anden viceborgmester.

Forhandlingerne tog omkring halvanden time, og en af de kampe, der skulle tages, var netop pladsen som første viceborgmester. Den fik Søren Kristensen altså på trods af, at Venstre er gået tilbage med 10,6 procentpoint siden valget i 2013.

- Det er selvfølgelig ærgerligt. Jeg gik efter borgmesterposten, og det har vi i Venstre arbejdet hårdt på. Jeg synes, vi har gjort det godt, men vælgerne ville det anderledes, siger Søren Kristensen.

De tre kandidater fik hver især flest personlige stemmer blandt de opstillede partier. Hans Stavnsager tog førstepladsen med 2.225 stemmer, Søren Kristensen andenpladsen med 2.186 og Anne Møllegaard Mortensen fik med 1.772 en tredjeplads.

Det er dog foreløbige resultater. Den endelige optælling vil blive offentliggjort onsdag eftermiddag.

00:33 Luk video
PartinavnProcent+/-Mandater+/-
ASocialdemokratiet31,14,081
VVenstre23,7-10,67-3
ODansk Folkeparti14,51,540
FSF6,40,81-1
CKonservative5,52,611
BRadikale Venstre5,01,722
ÅAlternativet4,54,511
ØEnhedslisten4,2-1,410
LBorgerlisten2,4-2,60-1
ILiberal Alliance1,6-1,000
DNye Borgerlige1,11,100
Kommuneinfo
Mandater25
Stemmeberettigede40693
Gyldige stemmer29763
Stemmeprocent74,9