I det fynske folks tjeneste

Kommentatorer: DF får næppe en borgmesterpost på Fyn

Dansk Folkeparti fik et kanonvalg ved folketingsvalget for knap to år siden. Nu er målet at sikre partiet en eller flere borgmesterposter i provinsen, men på Fyn bliver det op ad bakke, siger kommentatorer.

02:27

Ved kommunalvalget for fire år siden fik Dansk Folkeparti sit kommunalpolitiske gennembrud, men det blev dog kun til en enkelt borgmesterpost, og det var i København.  Ved valget til efteråret har partiledelsen sat næsen op efter flere borgmesterposter i provinsen med hjælp fra Socialdemokraterne.

- På Christiansborg har VLAK-regeringen og den tidligere V-regering lidt den skæbne, at den ikke kan komme igennem med sin politik med Dansk Folkeparti. Det spirende samarbejde mellem S og DF er derfor noget, som vækker bekymring i Venstre, siger TV 2/FYNs Chistiansborg-redaktør Thomas Funding.

Spørgsmålet er derfor, om kontakten mellem S og DF vil forplante sig lokalt. 

Læs også Venstres nedtur kan vippe fynske V-borgmestre af pinden

- I lokalpolitik er det mere personlige relationer, og derfor kan man ikke umiddelbart overføre tendenserne i landspolitik til lokalpolitik, siger tidligere minister Annette Vilhelmsen (SF), som diskuterede sagen med tidligere amtsborgmester Poul Weber (V) i tirsdagens udgave af Politik og Spin.

Bortset fra Assens Kommune, hvor Dansk Folkeparti stiller med den stærke kandidat Jens Henrik Thulesen Dahl som spidskandidat, har TV 2/FYNs politiske gæstekommentarorer umiddelbart svært ved at få øje på, at Dansk Folkeparti kan løbe med en eller flere borgmesterposter på Fyn.

- I Assens vil det kræve, at partiet går meget frem, og at Venstre går meget tilbage,  siger Poul Weber, som har svært ved at forestille sig, at Dansk Folkeparti kan få borgmesterposten i Assens med hjælp fra Socialdemokraterne.

- Men grænsen for politisk fairness har rykket sig. Vi har set det forskellige steder, blandt andet i Nyborg og Kerteminde. Hvis der pludselig opstår en situation, hvor en politiker kan sikre sig en vigtig post, så er man parat til at tage springet over på den anden side af stregen. Derfor kan man aldrig udelukke noget som helst, siger Annette Vilhelmsen. 

17:14

Ved kommunalvalget for fire år siden fik Dansk Folkeparti sit kommunalpolitiske gennembrud - men det blev altså kun til en enkelt borgmesterpost, - og det var i København. Ved valget til efteråret har partiledelsen sat næsen op efter flere borgmesterposter i provinsen. Så spørgsmålet er, om det vil lykkes denne gang? Dagens gæster i Politik og Spin er tidligere SF-formand og minister Annette Vilhelmsen og Venstres tidligere borgmester og amtsborgmester Poul Weber.

Luk video