Før krydset: Borgmesterkampen på Langeland er uklar

Det bliver en tæt kamp mellem Venstre på den ene side og femkløversamarbejdet mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det konservative Folkeparti, SF og Alternativet på den anden side. Dermed er det ikke til at spå om Langelands kommende borgmester.

Valgkampen på Langeland er ikke et traditionelt opgør mellem rød og blå blok. Men et broget opgør med et blåt-rødt femkløver på den ene side og Venstre på den anden side. Sådan lød vurderingen fra TV 2/Fyn's politiske kommentartor Jesper Buch for over en måned siden. Og de seneste ugers valgkamp har ikke flyttet fronterne. 

- Vi er i en kommune, hvor der i det daglige er et bredt samarbejde hen over midten. Og det er mit indtryk, at det også på vælgermøderne har været svært for politikerne at markere klare politiske forskelle i forhold til hinanden. De udfordringer, som Langeland står overfor, kræver fælles løsninger, og grundlæggende er der enighed om retningen, forklarer Jesper Buch.

Der skal fordeles 15 mandater i Langeland Kommune tirsdag. Lige nu sidder Venstre tungt på ti af de 15 mandater, men det billede vil se anderledes ud efter tirsdag. De mange mandater til Venstre skyldes nemlig både, at Borgerlisten Langeland, som også havde et godt valg i 2013, i mellemtiden er blevet nedlagt og lagt sammen med Venstre, og at den tidligere DF'er Elisa Hansen er skiftet til Venstre siden sidste valg. 

quote De udfordringer, som Langeland står overfor, kræver fælles løsninger, og grundlæggende er der enighed om retningen.

Jesper Buch, Politisk kommentator, TV 2/Fyn

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre og Alternativet har givet hinanden håndslag på, at Langelands kommende borgmester skal findes blandt de fem partier, og det er med til at udfordre Venstres stærke position, og dermed Venstre-spidsen Jan Ole Jakobsens muligheder for at blive borgmester. 

- I første omgang bliver det spændende at se om alliancen bestående af Socialdemokratiet, SF, Konservative, Radikale og Alternativet kan samle et flertal på otte mandater. Hvis det lykkes for dem skal borgmesteren findes blandt partierne i alliancen, hvis de kan blive enige. Hvis ikke alliancen får flertal ser det noget mere broget ud, og så står spillet om borgmesterposten endnu mere åben. 

Hvis flertallet falder ud til femkløverets fordel kan Langelands kommende borgmester hedde Lisa Pihl Jensen (S), Tonni Hansen (SF) eller sågar Agnete Fog (Rad. V). De har endnu ikke udpeget den, som skal have borgmestertitlen. Det vil højst sandsynlig afhænge af stemmerne. 

Men lige meget om Langelands kommende borgmester hedder Jan, Lisa, Tonni eller Agnete, er samtlige partier indstillet på et fortsat bredt samarbejde på tværs af partierne. På begge fløje vil de invitere oppositionen ind til et bredt samarbejde så snart udvalgsposterne er fordelt.

Asylproblemer kan afgøre valget

Ved sidste valg fik Venstre og Borgerlisten Langeland tilsammen over 50 procent af stemmerne på Langeland. Nu er de to partier lagt sammen, og to af de store stemmeslugere fra sidste valg, Bjarne Nielsen og Knud Gether (tidl. Borgerlisten Langeland), stiller fortsat op for Venstre. Flere faktorer der kunne tyde på et godt valg for Venstre. 

Men det seneste halvandet år har Langeland tiltrukket opmærksomhed fra resten af landet grundet de mange kedelige sager på asylområdet. Slagsmål blandt beboerne, seksuelle overgreb, manglende uddannelse blandt de ansatte, manglende rapportering til Udlædingestyrelsen og nepotisme er noget af det, der trak overskrifter. Det betød, at Langeland Kommune i december 2016 blev fyret som asyloperatør. 

Det var også det, der var medvirkende til at den siddende borgmester Bjarne Nielsen i foråret meddelte, at han ikke genopstiller som borgmesterkandidat. I stedet er han at finde nederst på Venstres kandidatliste. Der skal meget til for at rykke ved Venstres mange stemmer, men problemerne på asylområdet kan være det, der tipper magten til femkløverets fordel. 

Bustrafikken stjal opmærksomheden til valgdebat

Ved TV 2/Fyns debatmøde på Ørstedskolen 7. november handlede det blandt andet om fordelingen af ressourcer mellem Rudkøbing og yderområderne på Langeland, og hvor snakken hurtigt faldt på udfordringerne med offentlig transport. 

Til de fleste overraskelse var både SF's Tonni Hansen og Socialdemokratiets Lisa Pihl Jensen klar til at fyre FynBus på stedet og lave deres eget busselskab. Bo Nissen (K) stemte i, og selvom Venstres Jan Ole Jakobsen sidder i FynBus' bestyrelse var han også klar til at se på mulighederne. Parterne gav hinanden håndslag på, at de forsøger at finde en bedre løsning, end den der er i dag. 

Det førte til at FynBus krævede svar på, om Langelands politikere vil gøre alvor af snakken om at fyre selskabet og selv stå for øens bustransport, da FynBus står overfor kontraktforhandlinger med vognmænd for de kommende seks år. Det tyder på, at Langeland Kommune har fået udsat genforhandlingerne af aftalen, så de først inden 1. august 2019 skal have gjort op med sig selv, om de vil en ny seksårig aftale med Fynsbus, eller om de skal stå for busdriften selv.

Oversigt

    Oversigt