Landmand til SF: Køb selv en gård og lav noget økologi

Fund af pesticidrester i grundvandet har udløst et politisk slagsmål om økologi på Ærø. Flere politikere ønsker, at hele øen skal være økologisk. Men der er meget langt til realisering af den vision, viser to kandidaters besøg hos en mælkeproducent.

quote Jeg har selv fire børn, og jeg har ikke i sinde at ødelægge deres fremtid heller

Daniel Høst Jørgensen, mælkeproducent

Drikkevandet er ikke længere bare noget, man åbner for hanen for at få. Det er også blevet omdrejningspunktet for en ny heftig debat om miljø- og landbrugspolitik. 

Det gælder især på Ærø, hvor pesticidrester under navnet Desphenyl-Cloridazon er fundet i en række vandboringer. Fundene er særlige kritiske på en ø som Ærø, da ærøboerne ikke bare kan hente drikkevand andre steder fra, men er afhængige af rent grundvand.

Pesticidrester i drikkevandet på Ærø:

Fundene har fået ærøboerne og deres politikere til at debattere, hvad der skal til for at sikre øens drikkevand i fremtiden.

Kandidater fra både Socialdemokratiet og SF har gjort sig til talsmænd for, at al landbrug på Ærø skal omlægges til økologi.

- Jeg tror på, at det vil være det rigtige på lang sigt. Jeg mener ikke, vi har råd til at lade være, siger Carsten Møller Nielsen (SF).

Men debatten om en økologisk omlægning virker virkelighedsfjern for mælkeproducent Daniel Høst Jørgensen.

- Der bliver skrevet meget om økologi nu, og der er mange politikere, der synes, at det er fornuftigt, og at det skal vi også bare være allesammen. Men vi står her som et åbent spørgsmålstegn. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre, for vi kan ikke bare lægge om fra den ene dag til den anden.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sammen med sin far driver han landbrug lidt udenfor Marstal, hvor de blandt andet har 120 malkekøer, som producerer konventionel mælk.

Økologi er ikke noget man bare lige gør

Daniel og Poul Erik Høst Jørgensen har tidligere fået lavet et såkaldt omlægningstjek, men konklusionen var, at det ikke umiddelbart var muligt for familien at omlægge deres landbrug.

- Der skal investeres cirka 200.000 kroner i nyt inventar i malkestalden. Det foder, vi skal bruge er cirka dobbelt så dyrt som det, vi bruger i dag. Vi skal ud og finde noget mere jord, og der skal betales til noget ekstra arbejdskraft. Gangarealet er heller ikke stort nok, så antallet af køer skal reduceres, og dertil kommer et lavere udbytte pr. hektar, fortæller Daniel Høst Jørgensen. 

Selvom en omlægning vil sikre familien Høst Jørgensen et højere tilskud og en øget pris for den mælk, de producerer, har det foreløbig ikke kunnet få Daniel Høst Jørgensen til at satse på en fremtid som økolog. 

 

- I sidste ende er det jo økonomi, det handler om, og der er det jo lige meget, om man er konventionel landmand eller økolog. Der er en kreditforening, der skal have deres penge hvert kvartal, og de skal også synes, det er en god ide, siger Daniel Høst Jørgensen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politikere lufter løsninger i valgkampen

De Konservative er også fortalere for et mere økologisk Ærø. På kort sigt ønsker partiet også at se på muligheden for at investere i kulfiltre, der kan rense vandet for pesticider, ligesom man allerede har det i Marstal.

- Jeg kan ikke være uenig i, at vi skal sikre, at der ikke i fremtiden kan findes pesticider i grundvandet. Vi skal undgå, at der udledes pesticider, og det kan være ved omlægning til økologi - men det kan også være ved at tænke i f.eks. skovrejsning eller plantning af pil, siger Mads Boeberg Hansen(K).

Da TV 2/Fyn inviterer de to kandidater hjem til mælkeproducenterne Daniel og Poul Erik Høst Jørgensen får de ren besked om deres visioner om at gøre Ærø mere eller fuldstændig økologisk.

 

- Det hjælper ikke at stå på sidelinjen og fortælle os, hvad vi skal gøre. Lige så snart der kommer en gård til salg herovre, så tag og køb den og lav noget økologi, lyder opfordringen fra Poul Erik Høst Jørgensen til SFs Carsten Møller Nielsen. 

Konfronteret med den økonomiske virkelighed og omkostningerne til en eventuel økologisk omlægning er de to politiske kandidater også en kende mere afdæmpede i deres politiske krav om total omlægning til økologi.

 

- Jeg kan godt se, at selve omstillingen er svær. Men vi vil gerne have et økologisk Ærø, selvfølgelig vil vi det, og det er noget, vi på en eller anden måde er nødt til at samle penge sammen til, siger Carsten Møller Nielsen.

 

- Vi skal huske på, at vi har en opgave med at løse det her i fællesskab. Vi kan ikke bare tvinge en økologisk omstilling ned over hovederne på landmændene. Hvis der kom flere penge ind på kontoen hver måned, så er jeg sikker på, at Daniel og Poul Erik ville overveje at omlægge til økologisk produktion, siger Mads Boeberg Hansen(K).

- Helt sikkert, lyder det fra Daniel Høst Jørgensen.

"Velkommen til virkeligheden"

Se hele programmet "Velkommen til virkeligheden" fra Ærø

"Velkommen til virkeligheden" besøger mælkeproducent på Ærø

KOM TIL DEBATMØDE I MARSTAL

Oversigt

    Oversigt