I det fynske folks tjeneste

Langeland vil fyre Fynbus - men det strider mod loven

SF vil fyre Fynbus på Langeland efter “elendig” busdrift. Loven kræver dog, at kommunen er med i trafikselskabet.

00:47

Fynbus-direktør tvivler på, at Langeland kan få dispensation til at fyre trafikselskabet. Video: Alex Syrik

Langelands kommende borgmester, Tonni Hansen (SF), vil fyre Fynbus og oprette et trafikselskab under kommunen, som står for bustrafikken på øen.

Det strider dog mod loven. Loven kræver, at alle fynske kommuner - på nær Ærø, som ikke er landfast - skal være med i trafikselskabet. 

Læs også Langeland vil fyre Fynbus og gøre busserne gratis

- Alle kommuner skal være med i et trafikselskab. Det står i loven. De ikke-landfaste økommuner er undtaget. Langeland Kommune kan søge om undtagelse. Det, tvivler vi på, kan lade sig gøre, men det må komme an på en prøve, siger Fynbus-direktør Carsten Hyldborg Jensen.

Carsten Hyldborg Jensen tvivler på, at Langeland får medhold i en ansøgning, fordi staten i løbet af de seneste år har forsøgt at indføre ensartede regler og betalingsmetoder på kollektiv trafik over hele landet for at gøre det nemmere for passagererne.

- Man ønsker, at den kollektive trafik skal være sammenhængende. Man arbejder i øvrigt på mere og mere  standardisering op igennem rejsekortet og rejseplanen, så staten ønsker helt klart, at den kollektive trafik hænger sammen på tværs af regioner og landsdele, forklarer Carsten Hyldborg Jensen.

Borgmester: Loven må jo kunne laves om

Tonni Hansen, der sætter sig i borgmesterstolen efter nytår, har dog planer om at søge dispensation hos politikerne på Christiansborg. Han mener, loven kan ændres, så Langeland kan slippe for Fynbus, der ifølge politikerne på Langeland har stået for en “elendig” busdrift.

- Nu skal vi først nedsætte de nye udvalg, heriblandt Trafikudvalget, som skal arbejde i et års tid med at finde en tilfredsstillende løsning angående Fynbus, siger Tonni Hansen.

- Vi vil have mere fleksibilitet på busdriften, og hvis loven bliver en hindring, må vi søge dispensation hos politikerne. Som udgangspunkt kan loven jo ændres, lyder det fra Langelands kommende borgmester.

Hvis loven bliver en hindring, må vi søge dispensation hos politikerne

Tonni Hansen

Står det til blandt andre SF og Socialdemokratiet, skal Langelands borgere have gratis busser hurtigst muligt. Noget tyder på, at der kommer til at gå mindst et års tid, inden der kommer en afklaring i sagen.

I modsætning til andre økommuner, eksempelvis Ærø, er Langeland ikke undtaget fra reglen om at være med i trafikselskabet sammen med de andre fynske kommuner.

Det skyldes, at Langeland - i modsætning til Ærø - er landfast med Fyn via Svendborgsundbroen, Langelandsbroen og Siødæmningen.