I det fynske folks tjeneste

Langeskov Station: Ejendomsmægler savner kommunen

Der var store forventninger til, at den genåbnede Langeskov Station ville sætte fut i området med tilflyttere og højere huspriser. Men sådan er det ikke helt gået.

00:29

Hos EDC-mælgeren i Langeskov var der klare forventninger til travlhed i butikken, da Langeskov Station genåbnede for godt to år siden. 

- Da jeg stod her for ikke så længe siden, så var jeg helt sikker på, at vi var på vej. Prissætningen begyndte også at gå opad, og jeg tænkte, at nu får vi en masse nye hertil, fortæller ejendomsmægler Pernille Egholm fra Langeskov.

Men i dag må hun konstatere, at det ikke gik som forventet. 

Jeg tænkte, at nu får vi en masse nye hertil. Den tilstrømning har vi desværre ikke set i det omfang, som vi gerne ville.

Pernille Egholm, ejendomsmægler i Langeskov

- Den tilstrømning har vi desværre ikke set i det omfang, som vi gerne ville. Så derfor håber vi på, at vi nu kan løfte og være med til at sige, at togstoppet skal bære lidt mere. Og det tror vi på, at hvis man går ud og profilerer kommunen som helhed - og Langeskov som en lille vigtig del i forhold til det, så tror vi på, at vi er på vej, fortæller Pernille Egholm.

Passagerne svigter

TV 2/Fyn fortalte onsdag, at også passagerne svigter den nye station. I gennemsnit brugte 265 passagerer stationen per dag i det første halvår af 2017. Det er under halvdelen af det forventede.

 - Det er jo ikke sådan, at man bare flytter til Langeskov, fordi der er kommet et togstop. Man skal jo også vænne sig til, at det fungerer. Det er ikke unormalt, at det tager år, før folk ændrer trafikvaner, sagde pendlertalsmand, Anne Fiber til TV 2/Fyn onsdag.

Læs også Genåbning kostede 65 millioner, men ... - Passagererne svigter Langeskov Station

Fremtiden ligger i Langeskov

Pernille Egholm savner mere fokus på byen fra politikernes side.

- Vi kunne godt tænke os en smule mere fokus på Langeskov, lyder ønsket fra ejendomsmælgeren.

- Jeg tror, at vi i Kerteminde Kommune har en superfin struktur, der hedder, at Kerteminde - det er turismen. Munkebo har været en fantastisk udvikling på erhvervsdelen. Nu tror jeg så også, at vi skal flytte den til Langeskov og sige: At her er dét bosætningen. Det er her, fremtiden ligger, siger Pernille Egholm. 

Hvad skal politikerne gøre for at sætte Langeskov på landkortet?

- Jeg tror, at vi skal profilere os på de sociale medier. Jeg tror, at vi skal lave nogle gode tilbud, som gør, at det bliver attraktivt at komme hertil. Det kan være byggegrunde - eller det kan være, at der bliver opført noget byggeri, som gør, at 60+generationen får nogle små, fine rækkehuse at bo i. Og så kunne vi få solgt nogle af de ejendomme til de nye unge mennesker, som er dynamiske og som gerne vil det her område, lyder det fra Pernille Egholm. 

Langeskov kan blive Odense Øst

Kertemindes borgmester, Hans Luunbjerg, erkender, at togstationen i Langeskov ikke helt har haft den ønskede effekt. Men han  hævder, at politikerne har fokus på byen. 

01:21 Luk video

- I Langeskov har vi gode bosætningsmuligheder og gode erhvervsvirksomheder, så der er rigtig meget, som Langeskov kan byde ind med. Og det skal vi også satse på. 

Hvad vil I konkret gøre for at få bosætningsmuligheder kommunikeret ud, så der er nogen, der flytter til Langeskov.

VALGPROFIL:

Hans Luunbjerg

- Med en stabil togbetjening og otte minutters transport til Odense, så kunne Langeskov efterhånden udvikle sig til at blive Odense Øst. Det er jo meget nemmere at komme til Odense fra Langeskov end det er at komme fra Bellinge og andre forstader i Odense til Odense Centrum. Så det er dét, vi skal slå på. Og når folk opdager det, og togbetjeningen er stabil, så er jeg overbevist om, at Langeskov bliver et vækstpunkt i fremtiden, siger Hans Luunbjerg (V) til TV 2/Fyn. 

Kampen om stationen

Langeskov Station blev åbnet 7. september 1865, men i 1974 blev stationen nedlagt. Og siden har man kæmpet for at få en station tilbage til byen.

I 2010 blev der afsat 54,1 millioner kroner til genåbning af Langeskov Station, men projektet blev sat i bero, da Banedanmark efter endt licitation kunne konstatere, at det ville være væsentligt dyrere at gennemføre projektet, end oprindeligt beregnet.

I 2014 besluttede politikerne på Christiansborg at bevilge yderligere 10,4 millioner kroner, så stationen alligevel kunne blive til noget.

Den 4. oktober 2015 blev stationen så endelig indviet under stor festivitas.

I flere måneder i sommeren 2016 måtte DSB indstille alle tog til og fra Langeskov på grund af skinnearbejde.
02:19

I gennemsnit brugte 265 passagerer stationen pr. dag i det første halvår af 2017. Det er under halvdelen af det forventede.

Luk video