I det fynske folks tjeneste

Mercado vil hjælpe kommuner med at tage oplyst valg om Tvind

​Kommuner skal kunne tage oplyst valg om tilbud, siger fynske Mai Mercado efter afsløring om, at de betaler til Tvind.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix

Det er uholdbart, at kommunerne ikke har mulighed for at kende tilstrækkeligt til sociale tilbuds selskabsforhold, når kommunerne køber sociale tilbud til eksempelvis udsatte børn og unge.

Det mener børne- og socialminister, fynske Mai Mercado (K).

Hun blander sig nu i sag om Tvind, der ifølge flere medier har modtaget mindst 190 millioner kroner fra kommunerne i 2016.

- Jeg vil derfor tage initiativ til - sammen med relevante interessenter - at se nærmere på, om vi kan hjælpe kommunerne med at træffe et mere oplyst valg ved at offentliggøre nogle flere relevante oplysninger på Tilbudsportalen om de sociale tilbud. 

Læs også K og V i Odense vil stoppe pengestrøm til Tvind

- For eksempel om ejerforhold, lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeren.

Tilbudsportalen er den offentlige portal, hvor kommunerne kan se godkendte sociale tilbud.

Sagen om Tvind kom frem i sidste uge, da DR og kommunen.dk kunne afsløre, at i alt 67 kommuner sender børn, unge og udsatte voksne til Tvinds bo- og opholdssteder.

Det er selv om, at fem ledende folk fra Tvind har været efterlyst via Interpol i fire år, og Tvind mistænkes for skattesvig og svindel i flere lande.

Michael Ziegler (K), der er borgmester i Høje-Taastrup Kommune og formand for KL's løn- og personaleudvalg, mener slet ikke, at kommunerne skal kunne bruge tilbud, der relaterer sig til Tvind.

- Jeg beder om, at man undersøger, om det ikke er muligt helt at udelukke Tvind-relaterede institutioner fra Tilbudsportalen.

- Hvis ikke, det er muligt, så i hvert fald give kommunerne en mulighed for at fravælge Tvind-institutionerne - alene med den begrundelse, at vi ikke bryder os om deres værdigrundlag. 

Læs også Tvind-skole på charmeoffensiv

Det fremgår ikke af ministerens svar, om hun også helt vil udelukke, at kommunerne må bruge Tvind. Det har sent tirsdag ikke været muligt at stille opfølgende spørgsmål.

Selv om det ikke står klart i ministerens svar, om hun vil lade kommunerne fravælge Tvind, er den konservative borgmester fortrøstningsfuld.

- Jeg ved, at Mai Mercado holdningsmæssigt er fuldstændig på linje med mig i forhold til Tvind. Derfor er jeg sikker på, at hun vil gå så langt, som det er muligt at gå.

- Det vil selvfølgelig være godt, hvis vi får et bedre oplysningsgrundlag, så vi rent faktisk har en mulighed for at gennemskue, om en institution er relateret til Tvind.

- Hvis ikke vi kan komme længere lovgivningsmæssigt, så er det jo sådan, det er, siger Michael Ziegler