I det fynske folks tjeneste

Nyborg toppræsterer: Idrætslivet er blandt landets bedste

Nyborg Kommune får topplacering i ny undersøgelse af idrættens vilkår. Faaborg-Midtfyn er placeret i nederste del.

Lyden af børn med ketsjere, der rammer fjerdbolde fylder hal 2 i Ørbæk Midtpunkt. Der er træning for de yngste badmintonspillere fra lokalområdet. I spidsen for træningen står Dorthe Hansen, der også er formand for KRIF Badminton.

Hun har været badmintontræner i 18 år, og lige så længe hun kan huske, har det været en udfordring at skaffe plads og træningstider i byens idrætshal. For mange foreninger og for lidt plads.

Det er jo luksus, hvad vi har

Dorthe Hansen, formand, KRIF Badminton

- Man kunne ikke starte noget nyt op, fordi man havde ikke muligheden for at søge nogle flere timer. Man havde lige nøjagtigt de timer, man skulle have. Der var simpelthen ikke ledige tider i hallen, fortæller Dorthe Hansen.

Men for lidt under fem år siden lettede en del af presset på Ørbæks eneste hal. Byen fik nemlig en ekstra hal, som både har betydet plads til alle og endda helt nye idrætsforeninger. 

- Det er jo luksus, hvad vi har. Nye haller, pæne haller, biblioteker og fine omklædningsrum. Vi har jo nogle super faciliteter her, konstaterer Dorthe Hansen.

Men det er ikke kun i Ørbæk, idrætslivet har det godt. Idrætslivet i hele Nyborg Kommune er nemlig blandt landets bedste. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Idrætsforbund (DIF).

Store fynske forskelle

Fynske kommuner (placering på landsplan)

1. Nyborg (3)
2. Assens (12)
3. Svendborg (24)
4. Kerteminde (32)
5. Nordfyn (36)
6. Middelfart (56)
7. Odense (79)
8. Faaborg-Midtfyn (83)

Kilde: Dansk Idrætsforbund

Det er kun anden gang, Dansk Idrætsforbund laver en undersøgelse af idrættens vilkår i de danske kommuner. Sidste gang var i 2013. Undersøgelsen vurderer alle landets kommuner (undtagen de fem små ø-kommuner - heriblandt Langeland og Ærø) på fire hovedområder. Det er faciliteter, frivillighed, idrætspolitik og økonomi.

En samlet rangering af alle områderne viser, at der er store forskelle på, hvor godt de fynske kommuner klarer sig. Nyborg indtager en tredjeplads på landsplan og en suveræn førsteplads på Fyn. I den anden ende af skalaen ligger Faaborg-Midtfyn Kommune. De indtager en placering som nummer 83 ud af 93 vurderede kommuner og er altså den fynske kommune, hvor idrætten har de dårligste vilkar. 

I 2013 var Nyborg Kommune også den bedst placerede fynske kommune. Dengang var de kun en enkelt plads dårligere, mens Faaborg-Midtfyn Kommune lå helt oppe på en 29. plads. 

Men på fire år er der lavet meget om på kommunernes rangliste. 

Det er især faciliteterne, som Nyborg Kommune scorer højt på. Og ifølge formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Nyborg Kommune, Erik Rosengaard (V), er det vigtigt at have fokus på idrætsforeningerne.

- Det er vigtigt, hvis vi gerne vil have vores frivillige foreninger til at vokse, at vi også har nogle moderne idrætsfaciliteter til at dyrke deres forskellige sportsgrene. Det være sig haller, kunstgræsbaner, motionscentre og svømmehaller. Vi har lidt på hele paletten, som vi understøtter, og det synes vi er rigtig vigtigt, forklarer Erik Rosengaard.  

Læs også Idrætsinitiativer fra Odense og Svendborg kæmper med om idrætspris

Ingen stjernenykker i Faaborg-Midtfyn

I den lille by Nr. Lyndelse i Faaborg-Midtfyn Kommune holder den lokale idrætsforening Nr. Lyndelse/Søby Idrætsforening til. Her er forholdene en del anderledes end i Ørbæk.

Eksempelvis er stregerne på fodboldbanen lavet med kegler, og indenfor i Carl Nielsen-Hallen er pladsen en mangelvare. Seks badmintonbaner er nemlig ikke nok, så halvdelen af badmintonholdet er nødt til at træne i nabobyens hal. 

I min verden er det af allerstørste betydning, at man kan være sammen omkring tingene

Torben Sonne Nielsen, formand, Nr. Lyndelse/Søby Idrætsforening.

- Hvis de nu kunne være her allesammen, ville det også være et tættere sammenhold. I min verden er det af allerstørste betydning, at man kan være sammen omkring tingene, fortæller Torben Sonne Nielsen, formand for Nr. Lyndelse/Søby Idrætsforening.

For ham er drømmen mere plads til de lokale idrætsforeninger.

- Det vil gøre rigtig, rigtig meget at få en ekstra hal og noget mere plads, så man kan have mere sammenspil mellem holdene. Men det kræver midler, og det kræver noget fokus, at der er nogen, som sætter i gang på det, siger Torben Sonne Nielsen.