I det fynske folks tjeneste

Odense vil stoppe pengestrøm til Tvind

De fynske kommuner sendte næsten 20 millioner kroner til Tvind-relaterede botilbud i 2016. Nu vil Odense Byråd have pengestrømmen stoppet.

Fem ledende Tvind-folk har været efterlyst via Interpol i fire år, og Tvind er under mistanke for skattesvig og svindel i flere lande. Men alligevel betalte danske kommuner sidste år mindst 190 millioner kroner til Tvind.

Heraf kom alene 19.832.101 kroner fra ni fynske kommuner. Eneste fynske kommune, der ikke brugte Tvind-relaterede botilbud i 2016, var Nyborg.

Det viser en opgørelse, som kommunen.dk og DR-programmet Afsløret har lavet på baggrund af en aktindsigt hos landets kommuner.

I alt sender 67 kommuner børn, unge og udsatte voksne til Tvinds bo- og opholdssteder, viser kommunen.dk’s opgørelse.

Læs også Mercado vil hjælpe kommuner med at tage oplyst valg om Tvind

På byrådsmødet i Odense

Odense Kommune betalte i 2016 i alt 9.817.123 kroner til Tvind-relaterede botilbud, og er dermed den femtestørste kunde i Tvinds sociale forretning.

Venstre og Konservative i Odense rejste sagen på byrådsmødet onsdag aften.

- Vi stillede forslaget, da der kom oplysninger frem, der i den grad sætter spørgsmål ved kvaliteten ved de her institutioner, men også fordi vi ikke vil være med til, at Odense Kommune bruger penge, der ender i lommen hos de forbrydere i Tvind-imperiet, siger beskæftigelses- og socialrådmand Steen Møller (K).

Et enigt byråd

Et samlet byråd støttede op om forslaget.

Læs også K og V i Odense vil stoppe pengestrøm til Tvind

- Vi blev enige om at bede vores embedsmænd med en tættekam gå de her institutioner og opholdssteder igennem for at vurdere deres kvalitet, sådan at vi sikrer, at vi med den begrundelse kan holde op med at bruge dem, siger Steen Møller.

Men Odense Kommune kan ikke uden videre bare lade være med at bruge Tvind-relaterede botilbud.

- Det er desværre ikke helt så enkelt for kommunerne at træffe den beslutning, siger Steen Møller.

Kommunerne er forpligtet til at bruge de institutioner og botilbud, der er på Tilbudsportalen. Tilbudsportalen er den offentlige portal, hvor kommunerne kan se godkendte sociale tilbud.

Derfor vil Odense Kommune nu kontakte børne- og socialminister Mai Mercado (K) for at få hendes ministerium til at se nærmere på, hvilke muligheder kommunerne har for at fravælge Tvind.

01:08

- Vi blev enige om, at bede vores embedsmænd med en tættekam at gå de her institutioner og opholdssteder igennem for at vurdere deres kvalitet, sådan at vi sikrer, at vi med den begrundelse kan holde op med at bruge dem, siger Steen Møller.

Luk video

Fynske kommuners brug af Tvind-relaterede botilbud i 2016

Odense: Antal personer ikke oplyst. Beløb: 9.817.123 kroner.
Middelfart: 9 personer. Beløb: 2.957.058 kroner.
Kerteminde: 4 personer. Beløb: 2.033.863 kroner.
Svendborg: 5 personer. Beløb: 1.995.462 kroner.
Langeland: 1 person. Beløb: 1.110.264 kroner.
Nordfyn: 3 personer. Beløb: 844.483 kroner.
Faaborg-Midtfyn: 1 person. Beløb: 774.900 kroner.
Assens: 3 personer. Beløb: 220.000 kroner.
Ærø: 1 person: Beløb: 78.948 kroner.
Nyborg: 0
I alt fra de fynske kommuner: 19.832.101 kroner

Kilde: kommunen.dk