I det fynske folks tjeneste

Opråb fra landet: Politikerne i centrum glemmer os

Ejby og Nørre Aaby har mistet kommunale arbejdspladser, som de vil kompenseres for. De vil have en større del af kommunens investeringer.

00:23

Du kan se debatten direkte fra Middelfart mellem klokken 17.30 og 19.00

En gåtur gennem byens hovedgade får formanden for lokaludvalget i Ejby til at stoppe op. 

Mogens Duus peger på en forladt bygning til venstre for Ejby Bageri, med tomme butiksruder og afskallet maling på facaden.

- Det store problem i en by som Ejby er sådan noget som den bygning, du kan se derovre. Problemet er, at hvis man kommer hertil og ser sådan noget her, så tænker man: Det her er da en by i afvikling! Skulle jeg virkelig have lyst til at bosætte mig her?

Arbejdspladserne bliver flyttet til en geografisk udkant af kommunen, samtidigt med at Middelfart Kommune gerne ser statslige arbejdspladser flyttet ud også. Det synes jeg er en tvetydig holdning

Mogens Duus, Lokaludvalgsformand i Ejby  

Bygninger forfalder

Sådan er der en række eksempler på forfaldne bygninger i hovedgaden, Mogens Duus skyder på otte tomme bygninger alene i den del af byen.

Han er utilfreds med, at byen forfalder. Samtidigt har kommunen bygget et splinternyt rådhus inde i Middelfart, og byggeriet af en ny marina er i fuld gang.

Vi går videre hen til det gamle Ejby Rådhus, der ligger tomt. Herfra er der i sommer flyttet 94 stillinger fra Børn- kultur- og lønafdelingen ind til rådhuset i Middelfart.

Mogens Duus er utilfreds med at Ejby forfalder samtidigt med byggeriet af et splinternyt rådhus og en marina i Middelfart Foto: Ken Petersen

- De bliver flyttet til en geografisk udkant af kommunen, samtidigt med at Middelfart Kommune gerne ser statslige arbejdspladser flyttet ud også. Det synes jeg er en tvetydig holdning, for jeg ser ikke nødvendigvis et problem i at man havde nogle funktioner liggende ude i lokalsamfundene stadigvæk, siger Mogens Duus.

I Nørre Aaby har de mistet 73 arbejdspladser i Teknik- og miljøafdelingen, som er rykket ind til rådhuset i Middelfart.

I byens butikker har de mærket konskvensen i form af faldende omsætning. I Fyns Vinkompagni i hovedgaden er der blevet længere mellem kunderne.

-Jeg kan ikke sætte præcist kroner og øre på det, men det har helt klart betydet, at der er forsvundet noget omsætning, siger indehaver Pernille Hovgaard Bruun.  

Hos Fyns Vinkompagni i Nørre Aaby har indehaver Pernille Hovgaard Bruun mistet indtægter, efter dele af kommunen er flyttet ind til rådhuset i MIddelfart. Foto: Ken Petersen

Vil kompenseres

Formanden for lokaludvalget i Nørre Aaby mener, kommunen bør kompensere byen for de tabte arbejdspladser ved at støtte udvalget og investere i et medborgerhus. Han mener, det vil styrke byen med frivillige aktiviteter.

Udvalget har lavet tre forskellige forslag og peget på tre af de bygninger, der tidligere husede kommunale arbejdspladser. Men kommunen har solgt bygningerne til Boligforeningen Lillebælt, der vil bygge boliger her. 

Et medborgerhus kan også ligge i den gamle stationsbygning, som vil koste i omegenen af halvanden million kroner. Men John Jørgensen mener, at kommunen bør investere.

- De er meget berøringsangste over for driftsmidler, men det vil komme igen tifold ved at udvikle frivilligheden i vores by, siger han.

Efterlyser balance

Tilbage i Ejby går Mogens Duus hen foran SuperBrugsen, hvor borgmestereren for nyligt har taget første spadestik til et byfornyelsesprojekt med en bypark.

Men formanden giver ikke meget for en lille plads inde i midten af byen. Han efterlyser en politiker, der kan balancere hele kommunens behov for udvikling. 

Kunne I ikke bare vælge at flytte ind til Middelfart?

-Hvad skulle vi dog der? Her har du 200 meter til natur den ene vej og 200 meter til natur den anden vej. Billige huspriser, vi har alt, hvad vi skal bruge i dagligdagen

Er det ikke en lokalromantisk drøm at tro, at man kan blive ved med bevare alle de små byer?

-Det tror jeg heller ikke, man kan. Jeg tror bestemt ikke, man kan bevare alle, men man kan bevare de byer, hvor der er en vis standard, volumen og infrastruktur især. Det har vi i Ejby, siger Mogens Duus.

Kom til debatmøde i Middelfart

Mød alle spidskandidater i Middelfart Kommune, når TV 2/Fyn holder debatmøde på Middelfart Gymnasium torsdag den 9. november fra klokken 17.00 – 19.30.

Temaerne i debatten er Middelfart by vs. landområderne, beskæftigelsesindsatsen, skat og velfærd/skoler samt en hurtigrunde om sammenlægning af Middelfart og Fredericia kommune.
Og så skal vi naturligvis blive klogere på, hvem der kan finde sammen, når borgmesterposten skal besættes på valgnatten.

Deltagerne i debatten er: Johannes Lundsfryd Jensen (Socialdemokratiet), Agnete Damkjær (Radikale), Morten Weiss-Pedersen (Konservative), Mikkel Dragmose (SF), Lars Christensen (Liberal Alliance), Anni Tyrrestrup (Dansk Folkeparti), Hans Berthel Jespersen (PositivPlus), Regitze Tilma (Venstre), Paw Nielsen (Enhedslisten) og Line Høst Seiding (Alternativet).

Mødet afholdes på Middelfart Gymnasium, Østre Hougvej 97, 5500 Middelfart.