I det fynske folks tjeneste

Politikere afviser nyt kup i Nyborg - på nær to partier

Venstre og Nye Borgerlige vil ikke afvise, at et nyt kup kan finde sted i Nyborg. Andre partier kalder det “et angreb på vores demokrati”.

01:41

Se diskussion om partihop fra debatmødet i Nyborg.

I 2013 vandt rød blok kommunalvalget i Nyborg, og alt tydede på, at Erik Christensen (S) skulle være ny borgmester.

Et partihop fra Socialdemokratiet til Venstre kort efter valget gjorde dog, at Kenneth Muhs (V) lige pludselig havde flertal og kunne kalde sig ny borgmester. 

Læs også Få overblikket: Se debatten fra Nyborg på to minutter

Kuppet medførte i ugerne efter demonstrationer foran rådhuset, og fire år senere er der fortsat en frygt for, at vælgerne ikke gider at stemme den 21. november på grund af borgmesterkuppet.

Venstre: Svær overvejelse

De fleste partier i Nyborg afviser, at en lignende episode kan opstå igen efter kommunalvalget, men Venstre og Nye Borgerlige vil ikke udelukke et nyt kup.

- Det er en svær overvejelse. Det er et parti, der tager en beslutning. Sådan er det i det medlemsdemokrati, vi har i Venstre, siger Kenneth Muhs (V), der har siddet som borgmester siden kuppet i 2013.

- Hvis jeg sagde, at det ville jeg ikke gøre, ville det være hyklerisk, forklarer han.

VALGPROFIL:

Kasper Mejlhede

Nye Borgerlige: Vores parti består af partihoppere

Også det nye parti Nye Borgerlige kalder det hyklerisk at udelukke nye partihop.

- Problemet er, at vi er et nyt parti. I Nye Borgerlige består alle indvalgte af partihoppere, så det vil være temmelig hyklerisk at sige: Nej, det vil vi aldrig, siger Kasper Mejlhede, der dog ikke forventer et borgmesterkup lige efter kommunalvalget igen.

I Nye Borgerlige består alle indvalgte af partihoppere, så det vil være temmelig hyklerisk

Kasper Mejlhede

- Jeg har generelt meget lille respekt for folk, der skifter parti lige efter et valg. Det er pointen. Gør man det midt i en valgperiode, når der er opstået noget helt nyt, og fakta ændrer sig, ændrer man sig også, forklarer han.

S: Det er en garanti

Det var Socialdemokratiet, der mistede et byrådsmedlem, og i Nyborg er ledelsen overtaget af Vibeke Ejlertsen, og hun garanterer, at et Venstre-medlem ikke får lov at blive socialdemokrat kort efter et valg.

VALGPROFIL:

Kenneth Muhs

- Der er ikke én fra den anden side, der bliver meldt ind i Socialdemokratiet. Det er en garanti. Det kan jeg love, siger Vibeke Ejlertsen (S).

Borgerlisten i Nyborg vil heller ikke lægge navn til et partihop efter valget.

- Overhovedet ikke. Det, der skete ved det seneste valg, var rent tyveri. Det var et angreb på vores demokrati. Når vælgere vælger at stemme på et parti, skal vælgeren være vis om, at så overholder vi spillets regler, siger Per Jensen fra Borgerlisten.

Det er ikke kønt

Folkepartiet Nyborg peger på dårlig socialdemokratisk ledelse som årsag til borgmesterkuppet i 2013, men slår samtidig fast, at det er dårlig stil at skifte parti.

- Det var ikke kønt det, der skete. Jeg tror, man skal finde det ved Erik Christensens ledelse. Jeg vil sige nej. Det må man ikke, siger Palle Reimar fra Folkepartiet Nyborg.

- Vi skal respektere, hvor vælgerne sætter deres kryds, så derfor siger vi nej tak, tilføjer Suzette Frovin (SF).

Det, der skete ved det seneste valg, var rent tyveri

Per Jensen

Kaj Løvstrøm Nilsson fra Alternativet skammer sig over borgmesterkuppet i Nyborg.

- Jeg vil skamme mig så meget på forhånd, at jeg ville afstå fra det, siger Kaj Løvstrøm Nilsson.

- Når man er valgt på en liste, står man fast, lyder det fra Henrik Sonne-Schmidt (K).

Skriv under på kontrakt

Nogle partier i andre kommuner laver en kontrakt, hvor de skriver under på, at de ikke forlader partiet.

- I Enhedslisten skriver vi under på, at vi ikke tager imod partihoppere. Hvis vi hopper ud, er vi også helt ude af partiet. Det er sådan, det er. Derfor er svaret nej. Vi tager ikke imod partihoppere, siger Benny Pieszak fra Enhedslisten.

Dansk Folkeparti vil ikke være med til, at politikerne indgår en kontrakt, hvor de skriver under på, at kandidaterne skifter parti.

- Som gruppeleder kan jeg ret hurtigt blive en ret diktatorisk gruppeleder. Jeg vil gerne have, at de medlemmer, jeg har, følger sig trygge og siger tingene, som de er, siger Carsten Kudsk (DF).

- Som gruppeformænd skal vi tage os alvorligt sammen og virkelig sørge for at passe godt på vores medlemmer, forklarer han.

Radikale Venstre deltog ikke i debatmødet på Nyborg Gymnasium torsdag aften. Du kan se hele debatten om partihop herunder: 

10:57 Luk video