I det fynske folks tjeneste

S-formand efter Facebook-opslag: Det kommer ikke til at ske igen

S-formand vil ikke kommentere på, om Facebook-opslag af Niclas Turan Kandemir kan opfattes som en trussel eller ej. Niclas Turan Kandemir er blevet irettesat af Socialdemokraterne i Odense.

03:49

Video: Peter Bergman

- Vi har haft en snak med Niclas, og jeg er sikker på, at han ikke gør det igen. 

Sådan lød det fra formanden for Socialdemokraterne i Odense, Mads Søndergaard Thomsen, om forsvarsadvokat og dansk-tyrkisk byrådspolitiker i Odense Niclas Turan Kandemirs opsigtsvækkende opslag på Facebook. 

- Da vi ser det her opslag, kører konflikten og situationen i Tyrkiet på sit aller højeste. Der tager vi en snak med Niclas om, at det her synes vi ikke er passende. Det er ikke en måde at kommunikere på. Og så får vi snakket med ham om, at vi jo heller ikke i byrådet blander os i tyrkisk indenrigspolitik eller i dansk udenrigspolitik, fortæller den fynske formand til TV 2 /Fyn tirsdag aften og fortsætter:

- Det er ikke pænt og ordentligt. Og det er ikke en måde at kommunikere på til nogen. 

Niclas Turan Kandemir har med flere kontroversielle opslag i forbindelse med kupforsøget i Tyrkiet forrige sommer gjort sig til genstand for en skarp debat om, hvordan man kan tillade sig at ytre sig som folkevalgt i Danmark.

Læs også Socialdemokrat truede dansk-tyrkiske forældre på Facebook

Den 16. juli 2016 skrev han et opslag på sin Facebookside, som blandt andet lød sådan her:

En personlig appel til Gülen-bevægelsen i Danmark. I kan gå ad helvede til. Lad være med at stemme på mig ved næste kommunalvalg. Jeg vil hellere være udenfor byrådet, end at være valgt til byrådet med Jeres stemmer. Landsforræddere. I burde skamme Jer, men bare rolig, vi har allerede bemærket Jeres aktiviteter i Jeres private skoler.

Med sit opslag langer Niclas Turan Kandemir kraftigt ud efter Gülen-bevægelsen, som er modstander af den autoritære tyrkiske præsident, Erdogan.

Den dansk-tyrkiske byrådspolitiker vakte især opsigt, da hans ytringer ikke er begrænset til bevægelsens medlemmer i Tyrkiet, men er direkte møntet på de dansk-tyrkere, som måtte sympatisere med den tyrkiske præsidents modstandere.

Det er sket før

Det er ikke første gang, at Niclas Turan Kandemir er emne for debat.

Læs også S-politiker kritiseres for at flirte med højreekstremister

Allerede i 2015 blev han kritiseret for sit engagement i en stærkt højreorienterede tyrkisk ungdomsbevægelse. Men alligevel har det i følge Mads Søndergaard Thomsen ikke været på tale, at den dansk-tyrkiske byrådspolitiker skal trække sig. 

- Han skal have den snor, som alle andre byrådsmedlemmer også får, og vi har haft en snak med Niclas om, hvordan vi synes, det skal foregå, siger S-formanden. 

Men kan man overhovedet være socialdemokrat i Odense, hvis man ikke kan respektere det frie skolevalg?

- Man skal selvfølgelig respektere det frie skolevalg. Det er en stor del af det, som vi går ind for, svarer Mads Søndergaard Thomsen TV 2 /Fyns Jacob Rytz.

Vi har haft en snak med Niclas, og jeg er sikker på, at han ikke gør det igen

Mads Søndergaard Thomsen, S-formand i Odense

Trussel eller ej

Både Dansk Friskoleforening og flere politiske modstandere, mener, at opslaget kan opfattes som en stærkt bekymrende trussel.

- Jeg synes, det er meget uheldigt, at han som politiker aktivt går ind og er med til at underbygge, at det faktisk er helt legalt, at nogen udfører en social kontrol eller truer andre til noget andet. Det frie skolevalg kommer under pres, siger Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening.

Den holdning deles af Liberal Alliances spidskandidat i Odense, Tonny Vest.

- Der er mange problemer i det rent værdimæssigt. For det første, så udtrykker han loyalitet for Erdogan, som jo ikke ligefrem er forenelig med danske demokratiske værdier. Det må han selvfølgelig om. Det, jeg synes, er mere problematisk, er den trussel, der ligger i det mod hans egne landsmænd, siger Tonny Vest.

Mads Søndergaard Thomsen vil dog ikke kommentere på, om Facebook-opslaget kan opfattes som en trussel eller ej.