I det fynske folks tjeneste

S og SF: Centre skal genoprette den nære velfærd

S og SF fremsætter forslag: Velfærdscenter skal genoprette den nære velfærd.

SF og S præsenterer torsdag et forslag, som de kalder "et opgør med centraliseringsbølgen." Ifølge forslaget skal der oprettes lokale velfærdscentre i landområderne over hele landet.

Kommunerne skal selv ansøge puljen og foreslå placering i området. Der er mange gode bud på Fyn – for eksempel Ejby eller Nørre Åby i Middelfart kommune, skriver partierne i en pressemeddelelse.

"00’ernes mange reformer tog hårdt på de små lokalsamfund i landdistrikterne, hvor rådhusene lukkede, sammen med posthuse, retsbygninger, biblioteker og politistationer. Mange af de servicefunktioner, som vi er afhængige af i dagligdagen, flyttede til de store byer. Det har drænet flere småbyer for det liv, der har fyldt hovedgaden i dagligdagen, og det har bidraget til affolkningen og landdistrikternes forfald." skriver partierne videre i begrundelsen. 
 

VALGPROFIL:

Mikkel Dragmose

Pia Olsen Dyhr, formand for SF, siger:
 
- Vi skal have den lokale velfærd og hverdagslivet tilbage til de små samfund. Det kan velfærdscentrene bidrage til. Institutioner og servicefunktioner er i sig selv med til at skabe nye arbejdspladser, men de tiltrækker også nye arbejdspladser, og det fremmer bosætningen, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.
 
Mikkel Dragmose-Hansen, spidskandidat for SF i Middelfart, siger:

- Det kan styrke vores små lokalsamfund med en stærkere og mere synlig offentlig sektor og velfærd, siger Mikkel Dragmose-Hansen.

Velfærdscentrene

Velfærdscentrene skal give:
  • Lettere adgang og kortere transporttid til en række offentlige servicefunktioner og kommunale funktioner, som for eksempel borgerservice, jobcenter, bibliotek, socialrådgiver, post, medicinudlevering/apoteksalg, og politi.
  • Mulighed for, at beboerne i området kan etablere andre funktioner, som for eksempel fælleslokale, frivillighedscenter, fælles mad, cafe, storskærm (film, sport) og kulturarrangementer. Andre muligheder kan være etablering af landsbybutik (forudsat at der ikke er en butik i byen i forvejen), udlevering af pakker.
Kilde: SF og Socialdemokraterne