I det fynske folks tjeneste

Skattefinte: Borgmesters forslag møder massiv modstand

Peter Rahbæk Juels forslag om at sænke afgifterne for erhvervslivet for at kunne hæve skatten for borgerne møder massiv modstand i byrådet.

00:57

Foto og video: Jonas Mattsson

Onsdag gik Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, ud med et forslag om at sænke afgifterne for erhvervslivet for at kunne sætte skatten op for Odenses borgere. Med den finte vil det  kunne lade sig gøre at hæve skatten med 0,4 procentpoint i modsætning til de 0,3, som allerede er vedtaget. 

Men den idé møder nu massiv modstand i Odense Byråd. Ikke kun fra borgmesterens politiske modstandere, men også fra borgmesterens støtter i Enhedslisten. 

Læs også Skattefinte i Odense: Vil hente yderligere skattekroner fra borgerne

- Det har jeg meget svært ved at forestille mig, at vi kommer til at stemme for. Det er helt klart, at vi kan ikke tage penge fra borgernes lommer, for så at bruge de første 11 millioner på at give skattelettelser til erhvervslivet, og så bruge de sidste 16,8 til velfærd. Det går simpelthen ikke. Det er omfordeling fra fattig til rig, og det kan vi ikke være med til, lyder det fra Enhedslistens rådmand, Brian Skov Nielsen. 

Blå modstand til forslaget

Også fra den anden side af byrådssalen møder Peter Rahbæk Juels forslag modstand. Både Venstre og Konservative er kritiske overfor idéen. 

- Bottom line er, at det her er endnu en ny skattestigning, og skattestigninger er som bekendt ikke noget vi er glade for i den konservative byrådsgruppe, lyder det fra Konservatives Kristian Guldfeldt, og samme budskab lyder fra Venstre: 

- Jeg forstår slet ikke, at han kan finde på det. At foreslå i ramme alvor at vi skal gå ud og tage endnu flere penge fra vores borgere. Vi har sagt, at vi absolut ikke synes, at vi skal have flere penge op af skatteborgernes lommer, så at komme og fortælle os, at nu er oplægget, at der skal tages endnu flere, det har jeg svært ved at se, hvordan han er kommet i tanke om, lyder det fra Jane Jegind (V).  

Læs også Skatten i Odense stiger: Velfærden skal styrkes

Opbakning fra SF 

Odense Kommune kan ikke hæve skatten mere end 0,3 procentpoint hos borgerne uden at blive økonomisk straffet af Christiansborg. En skattestigning hos kommunens borgere kan kun ske ved at sænke skatten et andet sted, og det er altså derfor, at borgmesteren nu foreslår at sænke dækningsafgiften for kommunens erhvervsliv. 

Den manøvre vil betyde, at selvom skattestigningen hos borgerne giver rundt regnet 30 millioner kroner i kommunekassen, så er det kun 16 millioner af dem, der går til velfærd. Resten kommer til at gå til afgiftslettelserne til erhvervslivet. 

Men netop fordi en skattestigning vil betyde yderligere penge til velfærd i Odense Kommune, så bliver forslaget budt velkommen af SF. 

- For SF er det vigtigste, at vi kan skrabe så mange penge sammen til velfærd som overhovedet muligt til bedre normeringer i dagtilbud, flere lærere folkeskolen og en ordentlig hjemmepleje. Det her forslag giver faktisk pænt mange flere penge til velfærd, og derfor er vi positive overfor forslaget, siger Brian Dybro (SF). 

00:46

SF's Brian Dybro bakker op om borgmesterens forslag. 

Luk video