I det fynske folks tjeneste

Skattefinte i Odense: Vil hente yderligere skattekroner fra borgerne

Den socialdemokratiske Odense-borgmester vil sænke afgiften hos virksomhederne for at få lov til at hæve skatten endnu mere hos borgerne.

00:39

I 11. time er Peter Rahbæk Juel (S) klar med en skattefinte, som skal sikre, at skatten hos kommunens borgere næste år stiger med 0,4 procentpoint i stedet for 0,3.

Det skal ske ved at give skattelettelser til kommunens virksomheder.

- Vi har ledt efter andre muligheder for at nå op på 0,4 procentpoint, så vi kommer hurtigere i mål med velfærdsprocenten (skattestigning, red.). Hvis vi fremrykker en allerede planlagt sænkning af dækningsafgiften, så kan vi hæve skatten hos borgerne, siger Peter Rahbæk Juel.

Læs også Skatten i Odense stiger: Velfærden skal styrkes

Odense Kommune kan ikke hæve skatten mere end 0,3 procentpoint hos borgerne uden at blive økonomisk straffet af Christiansborg. En skattestigning hos kommunens borgere kan kun ske ved, at sænke skatten et andet sted. Og det er altså derfor, at Socialdemokratiet nu foreslår at sænke dækningsafgiften. 

Ikke alle penge går til velfærd

Denne manøvre betyder også, at selvom skattestigningen hos borgerne giver rundt regnet 30 millioner kroner i kommunekassen, så er det kun 16 millioner af dem, der går til velfærd.

En stor del af dem går til netop virksomhederne i stedet for. 

Da den daværende borgmester, Anker Boye (S), tilbage i januar 2016 meldte ud, at han var klar til at hæve skatten, blev det ellers slået fast, at pengene var øremærket til børn, unge og ældre.

Læs også Stormøde mod skattelettelser: Tusindvis mødes i Odense

Nogle vil mene, at I tager penge fra skatteborgernes lommer og ned i virksomhedernes lommer. Hvad siger du til det?

- Der er et element af den mekanisme i det, men det er allerede planlagte sænkninger af dækningsafgiften, som vi rykker frem. I stedet for at det sker over fire år, så gør vi det nu på ét år. Men jeg er jo interesseret i at høre byrådets partiers holdning til, om det er en kombination, som et bredere flertal i byrådet kan være i, siger Peter Rahbæk Juel.  

Tilbage i 2013 var der bred opbakning til at gradvist sænke dækningsafgiften med 0,2 promille pr. år.

I stedet for at sænke den med 0,2 i 2018, 2019, 2020 og 2021, skal den ifølge Socialdemokratiet sænkes med 0,8 promille i 2018. 

TV 2/Fyn følger op på sagen. 

Hvad er dækningsafgift

Dækningsafgiften er en afgift, som kommunalbestyrelsen kan pålægge offentlige ejendomme, der er fritaget for kommunal grundskyld, og private kontor- og forretningsejendomme, som bidrag til dækning af de udgifter, som ejendommene påfører kommunen.