I det fynske folks tjeneste

Slutspurt på Ærø: - S og V har god kemi

Tirsdag slutter den lokale valgkamp på Ærø. Konservative får det svært, mens Socialdemokratiet og Venstre har god kemi, mener samfundsredaktør.

Valgkampen nærmer sig sin afstemning. På Ærø er der blevet diskuteret flittigt ved en række debatmøder. De sidste blomster og brochurer er snart uddelt, og så mangler bare en optælling af ærøboernes stemmer.

Undervejs i valgkampen virker det som om, at den konservative borgmesterkandidat, Anders Johansson, er blevet mere isoleret

Jakob Risbro, Samfundsredaktør

På forhånd var det et åbent og uforudsigeligt valg, men ifølge TV 2/Fyns samfundsredaktør, Jakob Risbro, er der sket noget i løbet af valgkampen.

VALGPROFIL:

Anders Johansson

- Der er stadig flere kandidater i spil til borgmesterposten på Ærø, men undervejs i valgkampen virker det som om, at den konservative borgmesterkandidat, Anders Johansson, er blevet mere isoleret, og det er svært at se, hvor han skal finde et flertal, for at han skal kunne sikre sig borgmesterposten, siger Jakob Risbro og fortsætter:

Læs også Gav borgmesterposten væk i 2013: - Nu er det min tur

- Til gengæld virker det som om, at der både er god kemi og mange politiske enigheder mellem de to borgmesterkandidater Ole Wej Pedersen (S) og Lennart Mogensen fra Venstre, siger Jakob Risbro.

VALGPROFIL:

Lennart L. Mogensen

Færger er følelser

Hvis der er noget, der kan få folk op af stolene på Ærø, er det færgestruktur. Det gjaldt også, da TV 2/Fyns valgkaravane var forbi Marstal Navigationsskole i sidste uge. Der blev både buhet og jublet, da kandidaterne diskuterede fremtidens færger.

- Et af de varmeste emner i den politiske debat på Ærø er, på trods af mange års diskussioner, stadig færgedebatterne. Det er også holdninger til færgerne, der er med til at skabe alliancer og uenigheder, siger Jakob Risbro.

Konservative og Dansk Folkeparti bakker op om det private initiativ ÆrøXpressen - det gør Venstre og Socialdemokratiet ikke.

Siden debatten er ÆrøXpressen kommet endnu tættere på Marstal. Den 8. november kom det frem, at folkene bag den nye færgerute har samlet 40 millioner kroner.

Men der er også andet end færger at snakke om på Ærø.

- Et andet vigtigt emne i debatten har også været spørgsmål om miljø, og især hvordan man skal beskytte drikkevandet på Ærø. Det tror jeg også er et spørgsmål, som optager vælgerne, siger Jakob Risbro.

21:11

Debat om færgestrukturen

Luk video

Bosætning og besparelser

VALGPROFIL:

Ole Wej Petersen

6.169 borgere. 3.349 af dem i den arbejdsdygtige alder.

Kandidaterne er enige om, at det ikke er nok. Men hvordan kommunen skal få det tal til at stige, har de forskellige bud på.

Samtidig har kommunalbestyrelsen planlagt besparelser på to procent på alle kommunens institutioner. Det har skabt bekymring for tilflytningen fra blandt andre skolebestyrelsen.

VALGPROFIL:

Carl Jørgen Heide

Under debatmødet gav to af borgmesterkandidaterne håndslag på, at de vil arbejde for at friholde øens eneste folkeskole, Marstal Skole, for besparelser. Det var Anders Johansson fra Konservative og Carl Jørgen Heide fra Ærø Plus.

- Noget af det, som vi fik frem i debatten er, at politikerne er enige om, at de besparelser, der er lagt ind i budgetårene fremover, kommer til at påvirke velfærden. Til gengæld oplevede vi også, at der var en fælles vilje til, at man skulle forsøge at undgå besparelserne på skoleområdet, siger Jakob Risbro.

23:58

Debat om bosætning

Luk video

Alt kan ske, men ...

Den nuværende borgmester, Jørgen Otto Jørgensen (S) genopstiller ikke, så Ærø skal have en ny borgmester. Seks partier stilller op med borgmesterkandidater. Hvem der ender med at sidde for bordenenden i det nye år, ved vi først efter stemmerne er talt op tirsdag aften. Men samfundsredaktøren har et bud.

Mit gæt er, at den største sandsynlighed er, at Ærøs næste borgmester skal findes i Socialdemokratiet eller Venstre

Jakob Risbro, Samfundsredaktør

- Mit gæt er, at den største sandsynlighed er, at Ærøs næste borgmester skal findes i Socialdemokratiet eller Venstre, siger Jakob Risbro.

Se hele debatten fra Marstal Navigationsskole her.

Læs også Lokalredaktør efter debat: - Anders Johansson (K) får svært ved at blive borgmester