I det fynske folks tjeneste

Splittet blok: Blå ballon brister

Et systemskifte i Middelfart har lange udsigter efter skarp splittelse af blå blok og Dansk Folkepartis udmelding om at bakke Socialdemokratiet op.

00:50

Der var masser af luft i den blå ballon før valgkampen.

VALGPROFIL:

Johannes Lundsfryd Jensen

Med stemmesluger Steen Dahlstrøms afgang vejrede de borgerlige partier morgenluft og en mulighed for at bryde en lang årrække med socialdemokratisk styre. Ikke mindst fordi hans afløser, Johannes Lundsfryd Jensen, kun har haft kort tid til at positionere sig op til valget.

Men luften er gået ud af den blå ballon efter valgkampens debatter, hvor blå blok står mere splittet. Som det største borgerlige parti står Venstre isoleret og har ikke kunnet samle den borgerlige fløj.

Det er blevet for nemt for Johannes Lundsfryd, han skal jo bare sidde helt stille, mens der er bal i den borgerlige

Morten Weiss Pedersen, Spidskandidat Konservative

Dansk Folkeparti har på forhånd givet et løfte om, at de vil hjælpe socialdemokraterne til borgmesterposten.

- Der er dårlig luft mellem Dansk Folkeparti og Venstre. Så det kan blive svært for blå blok at blive enige om en borgmester, vurderer TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.

Bal i den borgerlige

Seks kandidater er i spil til posten som borgmester i Middelfart, en af dem er Konservatives Morten Weiss Pedersen. Han havde håbet på et systemskifte, som nu ser ud til at have lange udsigter.

- Luften er blevet lidt mere indelukket efter at Dansk Folkeparti har meldt så klart ud at de vil støtte socialdemokraterne. Det er blevet for nemt for Johannes Lundsfryd, han skal jo bare sidde helt stille, mens der er bal i den borgerlige, siger Morten Weiss Pedersen, der er spidskandidat for Konservative. 

Læs også Lokalredaktør: Borgerlig splittelse giver sejren til S

På TV 2/Fyns debatmøde på Middelfart Gymnasium fyldte især kritikken af Job-og Vækstcenteret. Kritikere mener, at kommunen presser syge borgere for hårdt, og det har fået diskussionen til at koge.

Socialdemokraterne vil have et eftersyn af arbejdsgangen i jobcenteret og give medarbejderne en større fleksibilitet til at møde den enkelte borger. Partiet vil afsætte midler til at videreuddanne personalet.

Liberal Alliance foreslår at danne en arbejdsgruppe, hvor man inddrager nogle af de sygemeldte og nogle sagsbehandlere for at afklare syge medborgere hurtigere. 

VALGPROFIL:

Morten Weiss-Pedersen

Syltede landsbyer

Et andet varmt emne har været kritikken af, at landsbyerne syltes og går glip af investeringene. Oplandet oplever, at udviklingen foregår i centrum af Middelfart med store nybyggerier, mens landsbyerne forfalder.

Venstre er villige til at sætte penge af til samlingssteder og byforskønnelse, hvis lokaludvalgene kommer med en udviklingsplan.

De mindre bysamfund har ønsket flere cykelstier og sikrere skoleveje. Kandidater fra både Venstre, Konservative, Radikale, Socialdemokratiet og SF vil arbejde for flere cykelstier. 

Radikale har fokus på skolerne, som de vil sætte fri. Partiet mener, at skolerne selv skal styre økonomien i fireårige perioder i stedet for at skulle stå til regnskab for økonomien hvert år.

Dansk Folkeparti går til valg på at sætte flere penge af til ældre medborgere i de kommende budgetforhandlinger. Partiet holder stejlt på at en del af pengene kan hentes ved at gøre flere ældre selvhjulpne.

Konservative er med på at bruge flere penge på ældreområdet. Men partiet vil hente pengene ved at sende langt flere kommunale opgaver i udbud hos private virksomheder.

Tæl til 13

Ved sidste valg trak Steen Dahlstrøm 3.700 stemmer, som nu er i spil. Men uanset hvor de ender, så bliver det svært for blå blok at sikre sig den eftertragtede plads i borgmesterstolen for enden af byrådssalen. 

VALGPROFIL:

Regitze Tilma du Plessis de Richelieu

Uden Dansk Folkeparti kan de blå partier formentligt kigge langt efter borgmesterkæderne, for hverken Dansk Folkeparti eller Konservative vil pege på Venstres spidskandidat, Regitze Tilma, som borgmester. 

- Selvom flertallet går fra rød til blå blok og selvom Steen Dahlstrøms stemmer skifter blok, så bliver det svært for de borgerlige at få borgmesterposten. For det er svært at se, at Konservative og Venstre kan danne flertal alene, siger TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch

Det får dog ikke Morten Weiss Pedersen til at opgive kampen for et skifte i toppen af kommunen.

- Vi håber som et lille parti i Middelfart at gå frem, men det er ikke blevet nemmere. Jeg vil føre valgkamp til det sidste og så ser vi først når valglokalerne lukker, om der alligevel er et borgerligt flertal. Jeg har til det sidste en tro på det, jeg har et udemærket samarbejde med Dansk Folkeparti, det gælder ikke for Venstre, siger Morten Weiss Pedersen. 

Socialdemokratiets spidskandidat håber, at rigtig mange borgere vil afgive deres stemme. Foto: Alex Syrik

Intet er afgjort

Men selvom det kan gøre sitationen nemmere for den siddende borgmester, er valget i hans øjne langt fra afgjort. Ifølge en undersøgelse fra Altinget, så beslutter hver fjerde vælger bestemmer sig i ugen op til valget. Hver tiende tager beslutningen i selve stemmeboksen. 

For Johannes Lundsfryd handler det ikke udelukkende om borgmesterposten.

- Jeg håber, Socialdemokratiet får et rigtig godt valg, så vi får opbakning til at gøre noget på vores kerneområder, siger han.

Læs også Skænderi for åben skærm: Stor splittelse i blå blok