Succes i Middelfart: Ungdomsråd skal nå andre unge med humor og debat

Byrådet i Middelfart Kommune har givet byens ungdomsråd 50.000 kroner til en kampagne, der skal få flere af kommunens unge til stemmeboksen den 21. november.

50.000 kroner. Det er, hvad en gruppe unge fra ungdomsrådet i Middelfart har fået af byrådet. 

Ungdomsrådet skal arbejde for, at flere unge stemmer ved kommunal- og regionsvalget den 21. november.

quote Vi vil afholde en række valgaktiviteter, der sætter fokus på, hvorfor det er vigtigt at stemme. Det gør vi ved at sætte det i øjenhøjde med de unge

Emilie Torp Henriksen, formand, ungdomsrådet i Middelfart

Kun 55 procent af de stemmeberettigede unge i Middelfart Kommune satte deres kryds ved sidste valg, folketingsvalget i 2015. På landsplan var den gennemsnitlige valgdeltagelse 72 procent blandt de yngste vælgere.

Så der er plads til forbedringer, og netop derfor har ungdomsrådet fået en pose penge fra kommunen.

Hvad pengene præcist skal bruges til - det bestemmer de unge i rådet selv. 

- Vi vil afholde en række valgaktiviteter, der sætter fokus på, hvorfor det er vigtigt at stemme. Det gør vi ved at sætte det i øjenhøjde med de unge, siger Emilie Torp Henriksen, der er formand for ungdomsrådet i Middelfart.

- Det vi helt konkret gør, det er, at vi laver noget politisk stand-up, hvor Ane Høgsberg og Molly Thornhill kommer. Så laver vi en valgdebat for de unge, hvor vi har opfordret partierne til at sende de yngste kandidater for ligesom at sætte fokus på, at det skal være i øjenhøjde med de unge. Og så holder vi en valgfest på selve valgaftenen.

Kan noget andet end byrådet

Formanden fortæller, at ungdomsrådets projekt tager udgangspunkt i, at mange unge ikke forstår vigtigheden af valget eller bare ikke synes, at kommunalvalget er særlig interessant. 

HVAD ER STEM'RNE

- Og det er der, vi kan gøre en indsats, fordi vi kan fange de unge på en anden måde, end byrådet måske kan, siger Emilie Torp Henriksen.

Middelfart-projektet har samme målsætning som et andet fynsk demokratiprojekt, nemlig Stem'rne.

Men hvorfor er det, at det er så svært at få de unge til at stemme?

- Jeg vil ikke sige, at der er et problem med de unge, og det er heller ikke, fordi de unge ikke synes, det er vigtigt at stemme. De kan måske bare ikke altid se vigtigheden af kommunalpolitik, siger Emilie Torp Henriksen.

Derfor er målet for ungdomsrådet i Middelfart at fortælle de unge, at de faktisk kan få indflydelse på deres lokalområde. 

Og derfor har de lavet en række humoristiske kampagnevideoer, som du kan se et eksempel på i toppen af artiklen.

- Først og fremmest skal den vise vigtigheden af, at man stemmer. At man ikke skal lade tilfældet vælge. Og at det er vigtigt, at man stemmer, så det ikke ender tilfældigt, siger Emilie Torp Henriksen. 

Fuld opbakning

Ungdomsrådet har fået fuld opbakning fra byrådet i Middelfart, og har også fået lov at bruge blandt andet byrådssalen i byens nye rådhus til optagelserne.

- Jeg er virkelig glad for det, der er kommet ud af det, siger Emilie Torp Henriksen.

For at ramme flest af de unge, arbejder projektet meget på de sociale medier, hvor blandt andet filmene vil blive vist.

- Derudover tager vi rundt på uddannelserne og så på Ungdomshuset, hvor vores valgaktiviteter kommer til at foregå.

Ungdomsrådet har arbejdet på planerne gennem et år, og første arrangement afholdes den 9. november.

Emilie Torp Henriksen, der er formand for Ungerådet, besøgte vores studie og fortalte, hvorfor de netop kan fange de unge i håbet om at få dem til at stemme.

Oversigt

    Oversigt