I det fynske folks tjeneste

Svendborg hyrede lobbyister for at få fat i politiskolen

Svendborg Kommune brugte 147.500 skattekroner på lobbyister. Eksperter vurderer, at kommuner ulovligt har brugt skattekroner på lobbyarbejde.

Lars Erik Hornemann kan ikke forestille sig, at han igen vil bruge skattekroner på lobbyister.

Blandt andre Svendborg Kommune har brugt skattekroner på at hyre lobbyister til at hjælpe dem med at vinde kampen om de statslige arbejdspladser, som regeringen vil have flyttet ud af Hovedstadsområdet.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Ifølge avisen hyrede Svendborg Kommune firmaet Policy Group, da politiskolen skulle placeres. Det københavnske firma yder rådgivning baseret på lang erfaring og tætte relationer til det politiske miljø, embedsapparatet og medier.

- De analyserede det politiske landskab, fortalte hvem vi skulle tale med og havde nogle kontakter, som vi ikke umiddelbart har, siger borgmester Lars Erik Hornemann (V) til Jyllands-Posten.

Læs også Svendborg får ikke politiskole

Lars Erik Hornemann siger til Jyllands-Posten, at det var første gang i hans borgmestertid, at der blev takket ja til sådan et tilbud, da Policy Group henvendte sig.

Kommunen havde netop trukket det korte strå, da den, uden hjælp af lobbyister, uden held forsøgte at tiltrække Søfartsstyrelsen.

- De kender kaffegrupperne og ved, hvem der skylder hinanden noget. Så vi ville prøve det af, siger Lars Erik Hornemann, og blev henvist til de uformelle netværk på Christiansborg, hvor det er politikernes og partiernes rådgivere, som kan være nøglen.

Bon på 147.500 kroner

Det lykkedes som bekendt ikke at få politiskolen til Svendborg. Den blev placeret i Vejle, så der kom intet ud af den 147.500 kroner store regning, som Policy Group sendte for opgaven.

VALGPROFIL:

Lars Erik Hornemann

Lars Erik Hornemann har i dag svært ved at forestille sig, at han igen vil bruge skattekroner på lobbyister:

- Siden har vi arbejdet for at beholde vores skattekontor, og det er lykkedes uden hjælp fra lobbyister, og vi hører også fra vores kolleger på Christiansborg, at de er trætte af de her lobbyister, som render rundt og varetager den ene og den anden kommunes interesser. Det virker mere ærligt, når vi selv gør arbejdet, siger Lars Erik Hornemann til Jyllands-Posten.

Svendborg er ikke alene

Udover Svendborg Kommune kan Jyllands-Posten fortælle, at Tønder Kommune brugte 325.000 skattekroner for at lokke en skattestyrelse til byen, mens Varde Kommune har allieret sig med lobbyister for at få nogle af de arbejdspladser, der skal udflyttes i næste bølge af udflytninger.

I strid med kommunalretten

Kommunernes brug af skattekroner på lobbyister er i strid med kommunalretten. Det vurderer Klaus Josefsen, der advokatfuldmægtig i Printz Advokatfirma og ekstern lektor i kommunalret på Aarhus Universitet, overfor Jyllands-Posten.

Samme konklusion når Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet ifølge Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten har også fundet eksempler på, at skattekroner har betalt for lobbyfirmaer i Helsingør, Slagelse, Sønderborg og Aalborg Kommune. Her er regningerne på mellem 24.000 og 550.000 kroner.